12 Maj 2008 kl: 00:00

Vidbränd – att finna styrka ur andras elände

Plötsligt står du där. Med en partner utslagen i soffan med diagnosen utbränd eller för all del utmattningsdepression. Vad ska du göra? Vad kan du göra? Och hur går det egentligen med rehabiliteringen för det enda partnern säger är ”bra”. Vad då bra? Det händer ju ingenting!

Den utbrände genomgår flera stadier på sin väg till att bli frisk. Stadier som du som vidbränd också genomgår fast inte samtidigt! Du ligger ohjälpligt ett stadium efter.

Att vara utbränd handlar om känslor. Känslor som pendlar från djupaste ångest till likgiltighet till eufori. Känslor som lägger sig som ett täcke över hela familjen. Upp och ned. Familjen åker berg- och dalbana.

Detta är oerhört resurskrävande för alla parter! Irriterande är också att det egentligen bara är en person som är berättigad att ha dem. Den som är utbränd!

En lyckad rehabilitering av en person som är utbränd resulterar i att den är en annan person än den var innan den blev sjuk. Vad händer då om du ligger steget efter när den utbrände är frisk? Ofta blir det slitningar, otrohet förekommer och inte sällan blir det skilsmässa. Risken är stor att du själv blir utbränd. Som vidbränd har du tagit på dig för mycket och smittats av partners känslor.

Nå. Det behöver inte vara så. Det är nu det är dags att ta fram surfingbrädan. (se tidigare artikel, Surfa…) Det du behöver mest av allt är att fokusera på ditt eget välbefinnande. Be om hjälp med praktiska saker, strunta i dammråttorna och kryp ner i badet ibland!

Förutom att surfa och vårda dig själv, gäller det för dig att vara observant på din partner. Var nyfiken! Se vad som händer och lägg märke till skillnaden. Är den bra eller dålig? Är den bra, så njut! Är den dålig, avvakta och se om din partner uppfattar dina signaler (sänder signaler gör du vara sig du vill eller ej) gör den inte det berättar du hur du upplever förändringen vid ett tillfälle när partnern mår bra och är öppen.

Du går hand i hand med din utbrände partner. Vidbränd och utbränd. Ni utvecklas tillsammans och ur detta kaos kommer något nytt, förhoppningsvis något bättre.

Vad händer med dig, du vidbrände? Istället för att vara ett offer under resan har du rest dig i din fulla styrka och agerat. Ur denna händelse har du vuxit fram och utvecklats till en starkare människa och du vet mer om din partner än du skulle gjort om den aldrig blivit utbränd!

I know, been there done that.