”Vi vill få folk att tänka källkritiskt på nätet”
9 Dec 2014 kl: 00:00

”Vi vill få folk att tänka källkritiskt på nätet”

>> Tillbaka till Uppstickarlistan 

Jack Werner är journalisten som med Metro-satsningen Viralgranskaren tog hem Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Han är dessutom aktuell med boken Creepypasta – spökhistorier från internet. Nu tar han också plats på vår Uppstickarlista!

Grattis, det går bra nu!
– Tack! Stora Journalistpriset är vanvettigt häftigt, det är ju svensk journalistiks Oscar. Och som om inte det vore nog har DN utsett mig till Sveriges just nu viktigaste journalist. Det känns som ett luftslott som när som helst kan spricka, så jag passar på att glädjas medan jag kan.

Varför behövs Viralgranskaren?
– Omkring fem miljoner svenskar använder sociala medier, och det finns en tendens att dela historier utan tanke på om det är sant eller relevant. Vi vill granska de forum som många läsare använder som nyhetskälla, och att få folk att tänka källkritiskt.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit i år?
– Det är sjukt att jag skrivit en bok på en halv miljon tecken! Det känns lite som att ha fött ett barn. Men Viralgranskaren är en del av vår tids medieresa på väg mot en annan sorts klarhet, så det är ju större.