”Vi pratar om företaget vid middagsbordet”
1 Jun 2017 kl: 00:00

”Vi pratar om företaget vid middagsbordet”

Det senaste second hand-fyndet var en cocktailklänning, men för att köpa den sålde hon en väska. ”En in – en ut” är ledordet för Elin Ryer, grundare och vd för den digitala secondhand-sajten Used By, där vem som helst kan sälja märkeskläder, accessoarer, babyprodukter och heminredning.

– Det som gör mig passionerad just nu är att vi börjar se att vi är med och skapar en kultur där second hand och återvinning är mode. Det är en värld där det är naturligt, bra och smart, säger Elin Ryer.

Pappa främsta förebilden

Elin Ryer är uppvuxen i en riktig entreprenörsfamilj. Hennes pappa, Christer Andersson, har varit entreprenör i hela hennes liv och är känd som grundaren av klädmärket Odd Molly.

– Pappa är en av mina främsta förebilder, han har visat att man kan ha ett rikt familjeliv förenat med en affärsverksamhet. Jag och min man är ägare i Used By tillsammans och vi pratar om företaget hemma vid middagsbordet. Jag tror att det är en bra kultur som barn att växa upp i – att se att resultatet av arbetet ger glädje, säger Elin Ryer.

På hennes långa meritlista syns bland annat Handelskammaren i London, Stockholms auktionsverk, styrelseuppdrag för Odd Molly och elva år på Svenskt Tenn, senast som presschef. Att second hand-intresset växte hos Elin Ryer är därmed ingen slump.

– På Svenskt Tenn lärde jag mig vikten av långsiktiga produkter. Det blev också tydligt på auktionsverket, där man handlade på andrahandsmarknaden. Det finns ett värde i att inreda med saker som redan existerar och inte bara producera nytt.

”Jag tror att det är en bra kultur som barn att växa upp i – att se att resultatet av arbetet ger glädje.”

Smygjobbade under föräldraledigheten

Men det var under föräldraledigheten (fast så ledigt blev det inte) som Used By började växa fram. Elin Ryer såg ett hål på marknaden och började jobba hemifrån i smyg med press och pr.

– Jag tyckte att det var så kul men också så himla viktigt. Jag vill att man ska kunna handla second hand utan pekpinnar, snarare med förebilder.

Used By använder sig bland annat av influencers som får sälja sina egna kläder på hemsidan. Amanda Schulman, Hannah Widell och Sofi Fahrman är några av namnen – tack vare Elin Ryers eget nätverk. Used By har även valt att samarbeta med Plan Sverige och säljarna kan välja att donera förtjänsten av sin försäljning till välgörenhet.

– Förra året hjälpte vi 15 barn i afrikanska länder. Bara det är en otrolig drivkraft och gör mitt jobb värt, säger Elin Ryer.

Söker sig utanför Sverige

Företaget har nyligen förvärvat techbolaget Appload och siktar internationellt.

– Nu vill vi ta greppet om second hand-marknaden för varumärkesprodukter i Sverige för att sedan kunna lansera det på övriga europeiska och amerikanska marknader.