”Vi mäts efter timmar istället för våra insatser”
23 Nov 2017 kl: 00:00

”Vi mäts efter timmar istället för våra insatser”

Hej Amanda! Berätta, hur tänker du kring arbetstid?

– Jag har märkt att under en stor del av våra liv så mäts vi efter hur många timmar vi arbetar, inte för vilka insatser vi gör och de resultat vi får. Jag tror att det gör att människor upplever att de blir låsta i ekorrhjul och att känslan ”skulle inte livet vara mer än så här” uppstår. Det tror jag också påverkar folkhälsan i en större utsträckning än vad vi tror. Jag tycker att det här är ett omodernt sätt att se på arbetstid och jag anser att vi skulle kunna få ut så mycket mer, både som anställda och som arbetsgivare om vi öppnade upp för en större flexibilitet.

Hur påverkar det här dig?

– Jag är nog precis som alla andra, jag kan inte vara hundra procent effektiv åtta timmar i sträck. På eftermiddagarna kanske jag skulle behöva en längre paus för att sedan fortsätta på kvällen. Ibland kanske jag behöver sova en timme extra på morgonen för att kunna vara effektivare under dagen. Det valet kan jag göra oftare som entreprenör och det säger ju något i sig: när vi får välja våra liv ser de helt annorlunda ut än vad de gör på arbetsmarknaden i stort.

Vilken förändring drömmer du om?

– Jag tror att frihet under ansvar är bra. Det kan vara alltifrån att låta någon ta en extra lång lunch för att hinna med ett energigivande träningspass, att avsätta lite tid för fortbildning eller att involvera någon i beslutsprocesser. En större känsla av delaktighet och möjlighet att påverka sin tid, oavsett om det är inom ramen för entreprenörskap eller hos en arbetsgivare gör att du vill ta större ansvar och måna om att inte bryta förtroenden. Människor växer alltid när man litar på dem.