”Vi hjälper kunderna att göra affärer av sina innovationer”
17 Mar 2016 kl: 00:00

”Vi hjälper kunderna att göra affärer av sina innovationer”

Camilla Johansson och Max Kolb har nyligen studerat på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Som traineer på Awapatent varvar de utbildning med sitt arbete som patentkonsulter.

Vad lockade dig till tjänsten?

– Som doktorand har jag jobbat inom akademin med forskning och kände nu att jag var redo att ta ett nytt steg. Att jobba med patent är ett sätt att jobba med forskning utan att själv bedriva den, menar Camilla.

– En av sakerna som lockade mig var att arbetet som patentkonsult ger en teknisk allmänbildning du inte kan få någon annanstans. Du snöar aldrig in på ett smalt teknikområde utan behåller din kompetensmässiga bredd, säger Max.

Sök till Awapatents traineeprogram genom att klicka här! 

Vad är det bästa med traineeprogrammet och rollen som patentkonsult?

– Bredden! Vi lär oss allt från hur man skriver ett patent till hur hela efterföljande processen går till. Vi har lärt oss mycket om juridik, immateriella rättigheter som patent och varumärkesskydd, men även den säljande biten av konsultyrket. Det finns ingen tydlig gräns mellan din roll som trainee och konsult, utan du fasas in i yrkesrollen på ett mycket bra sätt, menar Camilla.

”Företaget satsar verkligen på oss traineer och vi ges utrymme att växa i den rollen på det sätt som passar oss bäst.”

– Det bästa med traineeprogrammet är att jag har möjlighet att själv påverka hur min roll ska se ut. Utöver det så har Awapatent en öppen och välkomnande företagskultur och vi har väldigt trevliga kollegor. Det är ett spännande yrke med mycket eget ansvar och frihet att bestämma hur arbetsdagen ska se ut. Vill du till exempel jobba mer med sälj så går det bra och vill du jobba mer i kundärenden så gör du det. Företaget satsar verkligen på oss traineer och vi ges utrymme att växa i den rollen på det sätt som passar oss bäst, säger Max.

Awapatent söker nu nya deltagare till deras traineeprogram. Sök här!

Vilka utmaningar har du stött på?

– Det du gör kan ha stor vikt för dina kunder och det känns väldigt motiverande, men det är också väldigt viktigt att det blir rätt. Det är därför en enorm trygghet att vi har handledare som stöttar och hjälper oss i vårt arbete, säger Camilla.

– Du får ett stort ansvar mer eller mindre från dag ett. Du skapar värde för kunden och hjälper dem göra affärer av sina innovationer, vilket är både utmanande och kul, menar Max.

Vill du göra Max och Camilla sällskap på Awapatent? Sök traineeprogrammet här!

Hur ser framtiden ut?

– Det finns väldigt många vägar att gå i organisationen och det ger dig stor frihet i din roll som patentkonsult. Du kan jobba med strategiska frågor eller specialisera dig inom något av de olika teknikområdena vi jobbar med, säger Camilla.

– Framtiden ser mycket ljus ut. Det är en spännande bransch och via traineeprogrammet får vi en väldigt eftertraktad kompetens. Världen är verkligen öppen för oss, menar Max.

Vill du veta mer om Awapatent? Läs mer om hur det är att arbeta genom att klicka här!