Trånga, mjöliga gångar vindlar inåt från den snyggt uppstyrda butiksfronten och cafédelen på stenugnsbageriet Fabrique. Man får passera ugnar, smockfulla plåtar och bråte för att hitta det lilla kontoret i sekelskiftesbyggnadens inre. Här regerar David och Charlotta Zetterström, det äkta paret som 2008 började sälja bröd genom ett hål i väggen på Kungsholmen i Stockholm – och numer driver en hel armada med butiker i Stockholm, London och på Gotland. Målet var – och är – att förse människor med bättre bröd genom att återgå till den tradition av hantverksmässiga kvartersbagerier som legat i dvala sedan 60-talet.
– Vi vill vara ett schysst surdegsalternativ till det kärleksfattiga, massproducerade och ofta onyttiga bröd som präglar många människors vardag. Här får baket ta sin tid – det finns inga genvägar, säger David.
Han och Charlotta träffades för arton år sedan när de extraknäckte på Gateau. Vid den tiden var deras karriärer inslagna på ekonomispåret, både i form av jobb och studier. Men bröd- och entreprenörsdrömmarna låg konstant och jäste i bakgrunden. När en liten tobaksbutik slog igen på Scheelegatan 2008 såg paret sin chans.
– Både jag och David hade jättekul på våra jobb i näringslivet, men tillfället blev verkligen ett now or never-ögonblick för att förverkliga vår gemensamma vision, säger Charlotta.
Uppstarten var inte utan utmaningar.
– Det gick verkligen undan. Plötsligt stod vi med egen butik och ett litet bageri ute i Kärrtorp. Och ganska lite pengar. Det var bara att kavla upp ärmarna och köra igång. David bakade hela nätterna, körde brödbil på morgonen och stod i butiken på dagarna. Han jobbade så mycket att han ofta var helt slut, kunde inte ens räkna ut vad en bulle plus en bulle blev. Jag var tvungen att stanna kvar på mitt jobb för att vi skulle ha möjlighet att gå runt, berättar Charlotta, som dessutom blev gravid i samma veva.
Även Fabrique-familjen fick tillökning i form av nästa butik, och paret kunde äntligen genomföra sina första rekryteringar. Publiciteten var god och folk kom från hela Stockholm för att prova brödutbudet. Själva kunde David och Charlotta ana krönet på kullen, och skulle förhoppningsvis inte behöva titta tillbaka.
– Ett tag fick vi verkligen bolla med kronor och ören. Pengarna var alltid den stora utmaningen, särskilt när vi väl började anställa. Om någon skadade sig på fjällsemestern fick vi stå för både sjukpenning och vikarielön – och hela tiden var vi livrädda att något sådant skulle inträffa. Att starta eget i Sverige är långt ifrån tacksamt alla gånger, särskilt om man saknar en buffert, säger David.
2012 hade läget stabiliserat sig. David och Charlotta hade öppnat ett gäng nya butiker i Stockholm och även börjat elda i ugnen på Rute Stenugnsbageri på Gotland. Senare samma år kom de över en lokal i Shoreditch i östra London, och beslutade sig för att ge även britterna en släng av surdegssleven.
– De har en fruktansvärt tråkig brödkultur där, men precis som i fallet med vår första butik i Stockholm kom vi över en fantastisk lokal av en slump. Det har varit tre bra år i London, vårt bröd har fått samma fina recensioner som i Sverige. I höstas fick vi ny energi och slog upp ytterligare en filial i Covent Garden, säger Charlotta.
Om fler länder drabbas av Fabrique-feber att återstår att se – just nu verkar paret nöjda med att finnas på en ö och i två huvudstäder. Det snickras på en tredje Londonbutik, i Notting Hill, och enligt David och Charlotta är Londonverksamheten högsta prioritet.
– Men det finns många fler länder som behöver ta sin brödkultur på större allvar, så vi utesluter ingenting, avslutar de.
Vad är fördelarna med att driva företag som par?
– Framför allt är de många! Vi har ett gemensamt yrke, som även är vårt största intresse. Vi har alltid något att prata om och behöver inte begränsa drömmandet till privatlivet, säger Charlotta.
– Livspusslet blir enklare, och vi kan byta av varandra i verksamheten för att alltid vara närvarande i barnens liv. Jag och Charlotta är dessutom noggranna med att dela på oss även när vi arbetar, vi sitter till exempel ytterst sällan i samma lokal. På så sätt blir det ändå som att vi har varsitt jobb med egna kollegor – och vi lägger oss aldrig någonsin i varandras arbetsuppgifter eller sätt att utföra dem på, säger David.
Vad bör man tänka på om man vill starta eget med sin partner?
– Bromsa inte varandra för mycket – det tar död på kreativiteten. Det gäller också att inse att eget företagande är ett engagemang som i perioder kommer att sluka precis all er tid. Telefonerna kan aldrig vara avstängda – vi måste hela tiden vara nåbara. Har ni barn så kan det bli en utmaning att få ihop familjepusslet. Vi åker till exempel till London ganska ofta, och när vi inte lyckas hitta en barnvakt får de helt enkelt följa med. Man får hoppas att de snappar de upp ett och annat om att driva eget företag, säger Charlotta.