14 Apr 2009 kl: 00:00

Vi avslöjar cv-myterna!

Det finns självklart inte bara ett sätt att skriva ett cv, och mängder av åsikter kring hur det görs bäst. Vi avlivar några av de vanligaste cv-myterna:

 

1. Ditt CV kan bara vara en sida Falskt. ”Ditt cv ska vara så långt som det behövs för att du ska få fram de kunskaper och erfarenheter du har”, säger Joyce Lain Kennedy som är karriärkolumnist och författare till ”Cv:n för dummies”. Om du nyligen har tagit din examen ska ditt CV inte vara mer än en sida, men är du chef med åratals erfarenhet kommer du troligtvis att behöva åtminstone två sidor. Reglerna är lite annorlunda för cv:n du skickar via mejl, då ska både det personliga brevet och CV:t ska vara kortare, menar Laura Dominguez Chan, karriärkonsult från Stanford University.

 

2. Framtida arbetsgivare läser inte ditt personliga brev Falskt. ”Kom ihåg att allt du skickar med är en del av den bild du ger. Ditt personliga brev visar dessutom om du kan skriva… och om alla kandidaterna verkligen är fantastiska kan det vara ditt brev som fixar jobbet”, säger Dominguez Chan.

 

3. Ditt CV ska innehålla all din arbetslivserfarenhet Falskt. Ditt cv är ditt personliga marknadsföringsverktyg. Ta dig tid att fundera vilka kunskaper jobbet du söker kräver. Förmodligen kommer halvtidsjobbet för några månader sedan inte att vara så imponerande. Om du inte behöver täcka igen stora hål i ditt CV är det smart att bara ta med de arbeten som passar för det jobb du söker. Volontärjobb och andra icke-betalda arbeten är lika värda som de som ger pengar – speciellt om du nyss har gått ut skolan eller kommer tillbaka efter en lång jobbfrånvaro. Ta med dina volontärjobb som erfarenheter.

 

4. Vita lögner är ok i CV:t Falskt. ”Om du tror att små förbättringar – högre betyg, påhittad examen, hopdiktade jobbtitlar – är ofarliga i ditt cv eftersom ingen ändå kommer att kolla det tror du fel. Arbetsgivare kommer att kontrollera uppgifterna, och då kommer de små förbättringarna ifatt dig.”, menar Joyce Lain Kennedy. ”Folk tror att de behöver förbättra sig själva. Men du behöver egentligen bara framföra det du har åstadkommit på ett bra sätt”, säger Ronnie Gravitz, karriärkonsult på UC Berkley. ”

 

5. Att skriva ”Referenser lämnas på begäran” är standard Falskt. ”En arbetsgivare kommer utgå ifrån att du har referenser”, säger Dominguez Chan och fortsätter: ”Tar du bort den meningen får du mer plats att ta med viktig information om vem du är. Den enda anledningen att ta med den meningen är då referenser är obligatoriska. Till exempel vid akademiska positioner då det är vanligt att flera referenser och/eller brev efterfrågas.”.

 

6. Om din CV är tillräckligt bra kommer den att ge dig jobb Falskt. Ditt cv är bara en del av processen. Dess jobb är att ge dig en intervju. ”När du väl har fått intervjun är det upp till dig själv att få jobbet – dina kunskaper, din kompetens, din attityd.”, menar Joyce Lain Kennedy.

 

Av: Allyson Quibell