”Vi är ledande med säkra digitala identiteter inom vården”
31 Maj 2016 kl: 00:00

”Vi är ledande med säkra digitala identiteter inom vården”

Tänk om din läkare skulle kunna ordinera dig en app med syftet att monitorera din hälsa på distans? Faktum är att det snart kan bli verklighet. Cygate, som ägs av Telia, håller nämligen på att bygga en driftsplattform för Telias kommande e-hälsoapp. Via sensorer samlas personliga hälsovärden som skickas in till en vårdoperatör som kan göra den medicinska bedömningen av dig på distans.

– Det här är en stor besparing för samhället vilket gör att man kan använda skattepengarna effektivare, berättar Cygates Business Development Manager Anders Jägermo.

Berätta om projektet!

– Det går ut på att du som privatperson utrustas med ett Telia HomeCare-konto som samlar in data om dig själv baserat på olika sensorer. Till exempel kan du föra in resultatet från din blodtrycksmanschett i appen som sänder blodtrycksvärdet direkt till ett journalsystem. Patienter med långvariga eller kroniska sjukdomar vill kunna leva ett så normalt liv som möjligt, och HomeCare-kontot kan på ett enkelt sätt minimera resor till och från sjukhusen.

Vad gör dig stolt över din egen och din arbetsgivares insats?

– Vi har under ett par år utfärdat mer än 600 000 digitala identiteter så att personal inom sjukvården kan identifiera och logga in elektroniskt på ett säkert sätt med hjälp av ett smartkort som hänger runt halsen på vårdpersonalen. Varje gång jag besöker vården och möts av personal som har ett sådant kort hängandes runt halsen kan jag känna en stolthet i att jag varit med och levererat denna tekniska lösning.

Vad får man ta del av som medarbetare på Cygate?

– En av tjusningarna med mitt jobb är att jag får representera hela Cygates erbjudande. Jag har tidigare haft en roll inom IT-säkerhet så mitt hjärta klappar för att leverera säkra IT-tjänster. Att vi ligger så här långt fram på e-hälsomarknaden, som är ett väldigt aktuellt område, gör oss till en spännande arbetsgivare med många tekniskt spännande utmaningar. Vi jobbar med stora och medelstora bolag och organisationer så som banker, sjukhus, flygplatser, myndigheter och tillverkande industri.

Hur ser framtiden ut för Cygate?

– Jag tror inte att vi kan föreställa oss mängden data som ökar varje dag, med det följer utmaningar för exempelvis säkerheten. Hur vi konsumerar IT-teknik genom att till exempel sätta sensorer på allt, övervakar alla och samla dessa data gör att behovet av säker IT-infrastruktur och förstklassiga datacenter kommer att öka explosionsartat. Det ser ljust ut för Cygate, vi har haft spinnakern uppe i flera år och kommer att fortsätta i samma takt.