”Vi är en del av navet i den svenska ekonomin”
22 Jun 2015 kl: 00:00

”Vi är en del av navet i den svenska ekonomin”

Intervjun gjordes under 2015.

Sex gånger om året är hela den svenska ekonomin på helspänn inför Riksbanksdirektionens räntebesked. Kommer reporäntan att höjas, sänkas eller lämnas oförändrad? Sveriges viktigaste styrränta avgör vilken ränta bankerna får hos Riksbanken – och i förlängningen påverkar den bankkundernas räntor, konsumtionen och därmed även inflationen.

”Häftigt att se att ens jobb påverkar samhällsutvecklingen.”

Men det är naturligtvis inte bara riksbankschefen och de fem andra ledamöterna i direktionen som arbetar med penningpolitiken. Arbetet med att ta fram underlag inför besluten börjar på Riksbankens avdelning för penning­politik, där Lina Fransson sedan ett år tillbaka är en av cirka 80 medarbetare.

– Det är väldigt spännande och lärorikt att jobba här eftersom vi är en del av navet i den svenska ekonomin. Det är häftigt att se att ens jobb på ett sätt påverkar samhällsutvecklingen på ett sätt, säger Lina. När jag berättar för folk vad jag jobbar med märks det att det engagerar många. En vanlig fråga som jag får är om man ska välja rörlig eller bunden ränta på sina bolån.

Lina berättar att hon var intresserad av ekonomi redan som liten.

– Mitt drömyrke som barn var att sitta i kassan på Ica för att få växla pengar hela dagarna. Men när jag började plugga ekonomi hade jag ingen särskild tanke om vad jag ville göra, sedan fick jag upp ögonen för nationalekonomi och tyckte att samhällsperspektivet var väldigt intressant.

”Mitt drömyrke som barn var att sitta i kassan på Ica för att få växla pengar hela dagarna.”

Och det är precis vad hon arbetar med i dag, på Riks­bankens enhet för makrofinansiell analys. Där bevakas utvecklingen i räntor, valutor och på börsen. Sedan kopplas utvecklingen på de finansiella marknaderna till penningpolitiken.

– Vår process startar ungefär sex veckor innan ett ränte­möte, och drygt halvvägs in i processen presenterar vi vårt underlag för direktionen. Men det förs en löpande dialog mellan oss både före och efter det. Ingenting är ju klart förrän de har tagit sitt beslut.

Tävlingsmänniska som hon är drivs Lina av resultat och hon gillar när hennes arbete syns, om än inte alltid för allmänheten.

– Jag tycker att det är kul att hålla presentationer och förmedla våra analyser och budskap. Bara ett par månader efter att jag började här skulle jag hålla min första presentation för direktionen. Först kändes det lite skrämmande, men jag gillar att utmanas och hamna i situationer där jag inte är helt bekväm. Det är då jag utvecklas.

Detta är del 3/4 i vår artikelserie om experterna som verkar bakom kulisserna.
Del 1: ”Scenografens namn säljer inga biljetter.”
Del 2: ”Efter Ken Ring dröjde det innan jag blev mig själv”