Vem är du på after-worken?
7 Mar 2013 kl: 00:00

Vem är du på after-worken?

Att nätverkande kan vara avgörande i sökandet efter ett nytt jobb är det väl ingen som har missat vid det här laget. Men om man inte är så varm i kläderna eller ens tycker att det är roligt hur ska man göra då?

Frida Lindblom, VD på MinKarriär.se har mött flera klienter som dagligen slåss med idén om att man måste vara en proffsminglare för att nå resultat på nätverksträffar. Frida hävdar att så är det inte,
–  Det handlar om att göra det bästa av vad du har att bidra med, om alla hade varit lika hade inte nätverken varit så givande som de är, säger hon.

För att hjälpa dig vidare i nätverksamhället så har vi med hjälp av Frida tagit fram tre mingeltyper, läs och se om du känner igen dig och ta ett första steg mot att bli den bästa nätverkaren som du kan bli!

Kardborren
Du vill verkligen att dina medmänniskor ska känna att du bryr dig om dem och att du lyssnar.
Det som utmärker dig som kardborre är att du inte har hjärta att avsluta samtalet, tänk om någon tar illa upp! Efter en hel kväll så upptäcker du att du har hängt fast vid en och samma person, visserligen vet du allt om den här personen vid det här laget men tänk vilka andra spännande människor du har missat!
Känner du igen dig? Här är tipsen för dig:
Nyckeln till framgång för dig ligger i att våga släppa taget om folk. Öva in lite fraser som ”Trevligt att träffas, men nu ska jag mingla vidare det är ju trots allt därför vi är här” så kommer du klara dig fint!
Faktum är att dina egenskaper att lyssna och ställa frågor är en av de bästa egenskaper du kan ha som nätverkare bara du använder dem på rätt sätt!

Ångvälten
Här ska det nätverkas! Du går in med liv och lust in i nätverksträffar och har som mål att alla ska minsann veta vem du är när du går därifrån.
Även om en del av framgången i nätverkande bygger på att man är tydlig med vad man vill så är det även viktigt att lyssna in vad de övriga deltagarna har att bidra med. Du märker när du tar i lite för mycket när personerna runt omkring dig förvandlas till åhörare istället för nätverkare.
Känner du igen dig? Här är tipsen för dig:
Utnyttja din position i centrum till att bjuda in andra i diskussionen. Öva dig på att lyssna aktivt och att använda dig av netweaving, dvs. fundera på hur ditt nätverk kan hjälpa personen framför dig. På så sätt blir en dominant nätverkstyp som Ångvälten en mer attraktiv diskussionspartner!

Blyger
Det här med nätverkande är inte direkt något du ÄLSKAR att göra men du biter ihop och ger dig ut i vimlet. Du får även återkommande känslan att ”vad har jag att erbjuda som ingen annan har?”
Även om du känner att du skulle kunna bidra på något sätt så tycker du att det är svårt att göra din röst hörd. Du blir mer av en åhörare än en deltagare. Du tänker att för att kunna bidra på ett närverk så måste du kunna bidra på plats och kunna leverera direkt och håller därför hellre tyst.
Känner du igen dig? Här är tipsen för dig:
Du behöver faktiskt inte låsa dig vid tanken att du måste leverera där och då. Gör det som du gör bäst, lyssna och iaktta och överraska med att leverera till nästa möte. Man måste inte vara överdrivet social för att lyckas i ett nätverk, allt som spelar någon roll är att följa den gyllene regeln ”givers gain”!

Lycka till!

 

Artikeln publicerades första gången i maj 2010.