Vattenfalls traineeprogram gav Marcus ovärderliga erfarenheter
10 Dec 2015 kl: 00:00

Vattenfalls traineeprogram gav Marcus ovärderliga erfarenheter

I dag är Marcus Team Leader för fem kollegor som främst arbetar med prissättning och förvaltning av befintliga produkter och kontrakt, samt utvecklingen av nya.

Vad lockade dig till Vattenfall?
– I grund och botten så har jag alltid tyckt att elindustrin är väldigt spännande. Får du ström så kan du tända en lampa. Det är en väldigt enkel produkt ur kundens perspektiv, men den bakomliggande marknaden är oerhört komplicerad. Dynamiken däremellan är intressant. Att det blev just Vattenfall för mig var en kombination av att det är en stor arbetsgivare, som dessutom verkade vara ansvarstagande gentemot kunder, miljö och samhälle, och att de sökte en trainee till en tjänst som var en perfekt matchning med mina intressen och förväntningar. Möjligheter till att få arbeta internationellt var också en väldigt viktig fråga för mig.

Hur var programmet upplagt?
– Det pågick under ett år. En fördel med Vattenfalls program är att man söker till en specifik tjänst som man sedan kombinerar med uppdrag på andra avdelningar och ett antal traineeträffar i olika delar av Europa. Min tjänst var som Business Analyst inom försäljningsorganisationen. Mitt första uppdrag gjorde jag på tradingavdelningen i Stockholm, där själva elen köps och säljs, och det andra på vår Business Intelligence-avdelning i Holland där jag både utbildades inom och arbetade med dataanalys av kundbaser och kundrörelser. Trainee-träffarna fokuserade på utbildning inom ledarskap, strategi och Vattenfalls kärnvärden. De hölls på olika platser, bland annat i Tyskland och Holland och bidrog till en stark gemenskap mellan oss traineer. I dag är det bland det mest värdefulla jag har tagit med mig, alla kontakter jag knutit och allt jag har fått se. Det är en helt ovärderlig erfarenhet man får som trainee.

Vad var svårt under traineetiden?
– Det är alltid svårt att komma in som oprövad och hitta sin roll. Som nyutexaminerad vill man in och göra så bra ifrån sig som man bara kan. Att balansera det med att åka iväg på traineeträffar och utbildningar var en utmaning, men det fanns väldigt bra stöd och förståelse ifrån faddrar och chefer under hela programmet.