Vattenfalls nya vd  vill ge ­företaget mer energi
12 Dec 2014 kl: 00:00

Vattenfalls nya vd vill ge ­företaget mer energi

Även om Magnus Hall tillträdde som vd så sent som i höstas har han redan lärt känna företaget och blivit varm i kläderna. Som ny gjorde han en rundresa mellan olika delar av verksamheten och träffade medarbetarna både i Sverige och internationellt. En sak hade alla gemensamt.
– Alla är väldigt engagerade för Vattenfall men få har en tydlig bild av var vi vill befinna oss om tio år. Vi har börjat jobba med en plan som ska kommuniceras internt och som medarbetarna får vara med och påverka. Den här marknaden är i en omstruktureringsfas och jag vill att alla ska känna sig delaktiga och ta ansvar för Vattenfalls framtid, säger Magnus.

”Jag är helt övertygad om att framtidens energibransch är hållbar.”

Att lyssna på medarbetarna är en viktig del i hans ledarskap.
– Jag försöker att vara transparent och tydlig för att skapa ett positivt engagemang. När du vet vart du ska och vilken roll du har i det hela blir det du gör spännande. När jag träffar våra medarbetare är mitt mål att jag ska ha bidragit med mer energi som de kan ta med sig vidare. Då har jag lyckats att visa vägen.

De senaste åren har Vattenfall allt oftare gått i bräschen för en hållbar utveckling, bland annat genom att satsa på vindkraft, hjälpa Volvo vid framtagningen av elbilar och erbjuda sina kunder att mäta sin elkonsumtion genom tjänsten Energy­Watch. Ett av de senaste projekten är att installera laddningsstationer för elbilar vid alla MAX-restauranger så att du enkelt kan ladda bilen samtidigt som du äter.
– Jag är helt övertygad om att framtidens energibransch är hållbar och det är något vi vill prioritera och jobba extra inom. Vi har ett tydligt uppdrag från ägaren, staten, att investera mer i förnybart som vindkraft och det ger en tydlig inriktning för framtiden. Sedan måste vi tjäna pengar på våra hållbara lösningar, annars är det inte långsiktigt hållbart.

De närmaste åren räknar Vattenfall med att externt rekrytera drygt 500 personer, inom nästan alla tänkbara områden även om distribution, produktion och försäljning är störst på elsidan.
– Vattenfall är en spännande arbetsgivare verksam inom en bransch som är tätt kopplad till samhället. Vi kommer alltid att behöva el så efterfrågan kommer att finnas kvar. För den som är intresserad av hur affärsmässighet och politik går ihop finns chans att konfronteras med det här. Vattenfall har många intressanta karriärmöjligheter och vi har resurser att utveckla bolaget.

En del i den utvecklingen handlar om att låta medarbetarna arbeta mer entreprenöriellt.
– Det handlar om att tänka mer affärer i framtiden. Vi är redan på väg in i det och är mer snabbfotade i dag. Vi måste se hela affären och göra detta tillsammans med våra kunder. Till exempel skulle ett hushåll kunna producera sin egen el med solkraft och tjäna pengar genom att sälja elen. Vi vill bidra till hållbarhet genom att erbjuda kunden nya lösningar.