Vassa systrar om att starta eget
12 Apr 2019 kl: 00:00

Vassa systrar om att starta eget

Som nyinflyttade ekonomer i Stockholm såg de en affärsmöjlighet i alla felstavningar restaurangbranschen drogs med i sina menyer. Så utan att ha haft särskilt mycket kontakt med byråbranschen tidigare startade Helena och Johanna Engström eget företag. Uppstarten gick snabbare än de trott och ända sedan start har de fått in förfrågningar via webben och sociala medier.

En ynnest att ha entreprenörskapet i familjen

Att starta företag tillsammans kändes som en naturlig väg att gå, menar systrarna. De är uppvuxna i en entreprenörsfamilj och vana vid att arbeta ihop eller vara delaktiga på ett eller annat sätt. De beskriver sina föräldrar som drivna personer som inspirerat dem till att gå sin egen väg.

– Det är verkligen en ynnest att få ha entreprenörskapet gemensamt i familjen, säger Johanna.

De fortsätter att prata om starka relationer och att jobba nära, som syskon. Båda poängterar att det är viktigt med trygghet, att man litar helt och fullt på varandra.

– I och med att vi känner varandra utan och innan kan vi läsa av varandra i olika situationer, vilket har varit en fördel i vårt företagande, säger Johanna.

– Vi inleder för det mesta möten med att vi är systrar, med tanke på att vi ofta avslutar varandras meningar, vilket kan bli komiskt!, fortsätter Helena och skrattar.

På frågan varför de själva tror att de har lyckats svarar båda att det är tack vare deras mod och passion. De menar att kommunikations- och byråbranschen är en oerhört föränderlig bransch och att de därför själva ständigt måste utvecklas för kunna driva branschen framåt.

– Vi är inte rädda för att ge oss ut i det okända, det är så vi lär oss bäst, säger Helena.

Vi är inte rädda för att ge oss ut i det okända, det är så vi lär oss bäst, säger Helena.

Systrarna berättar också att det handlar mycket om att ha roligt ihop. De är glada att de har valt att jobba med något de tycker är utmanande och inspirerande. För att kunna bidra till en hållbar arbetsplats för dem själva och sina anställda har de också en sund balans mellan jobb och privatliv, där hälsa och återhämtning prioriteras högt.

Inspiration för andra unga kvinnor

Fyra år efter starten kan de nu se tillbaka på hur det har gått för Vass Kommunikation och vad det har gett – både för Johanna och Helena men också för branschen. Det har inte alltid varit en dans på rosor. Att som två unga kvinnor gå in i en bransch och starta eget företag har inte varit självklart för alla de mött. Helena berättar att det vid vissa tillfällen varit svårt för andra att se vad de går för och de har många gånger beskrivits som “de där tjejerna”, med en antydan till förminskning. Samtidigt har de inte velat brösta upp sig och skrika “Här är vi!”, utan de går alltid in på möten med en positiv inställning och har istället bevisat vad de kan genom att visa upp genomförda uppdrag. Det brukar ändra bemötandet från dem som lyssnar.

Under åren har de också fått feedback och frågor från många unga kvinnor som också är i start-up eller drömmer om att starta eget.

– Det betyder mycket för oss att höra att vi kan inspirera andra kvinnor. Kvinnligt företagande och entreprenörsskap ligger oss varmt om hjärtat och vi har slagit ett slag för det sedan starten, säger Johanna.

Mentorer

På frågan om de haft några förebilder eller inspiratörer när de startade Vass Kommunikation svarar de att de framför allt haft och fortfarande har mentorer som vägleder och inspirerar dem. Bland dem finns deras mamma Jenny Johansson och kultur- och näringslivsprofilen Eva Swartz Grimaldi.

– Det är de som har fått oss att utvecklas och vi har använt dem som stöttepelare och bollplank för våra idéer. Det är guld värt, säger Helena.