1 Mar 2008 kl: 00:00

Värsta jobben – med de högsta lönerna

Du kanske tycker att du har ett tufft jobb, men det är inget jämfört med dem som jobbar med att borra efter olja, städa upp på mordplatser eller undersöka människors tarmproblem. Business Week har listat fem jobb som du inte skulle vilja ha:

Gastroenterolog

Att jobba som gastroenterolog (läkare som specialiserat sig på mag- och tarmproblem) är rätt oglamoröst, liksom de mesta som har med våra tarmar och maginnehåll att göra. Dessutom ägnar dessa läkare en stor del av sin tid åt att utföra monotona undersökningar som koloskopi. Nackdelarna med jobbet har å andra sidan gjort att gastroenterologi är en av de bäst betalda specialiteterna inom medicin i USA.

It-specialist

Att jobba inom it innebär att du har en hög arbetsbörda och ständigt måste ligga i framkant. Både svenska och amerikanska undersökningar visar att it-specialister är den mest stressade yrkesgruppen. Fyra av fem säger i en ny amerikansk undersökning att de blir stressade bara av tanken att gå till jobbet.

Brottplatsstädare

Som städare av brottplatser får du vara beredd att göra mer än att torka blod. För att bli av med kroppsvätskor måste du ofta riva upp golv, väggar och ibland även riva hela hus. Det gör att du förutom psykiskt obehagliga upplevelser också utsätts för asbests, damm och kemiska produkter.

Oljearbetare

Jobbet som oljearbetare är ingen barnlek. Borrningen efter olja pågår i alla väder och oljudet från oljeriggens motorer är så högt att arbetarna måste kommunicera med handsignaler. Oljearbetare utsätts ständigt för fara och de jobbar i en miljö som är full med damm och kemikalier.

Långtradarchaufförer

Långtradarchaufförer lever i genomsnitt femton år kortare än män med andra yrken. Många timmar ute på vägarna, ett ensamt jobb, dåliga sömnvanor, onyttig mat och motorvägsolyckor bidrar alla till långradarchaufförernas dåliga hälsa.