14 Mar 2012 kl: 00:00

Vårsnygg – så klär du dig rätt på jobbet

En genomtänkt klädstil i sig kanske inte kan ge dig en superkarriär eller en löneförhöjning – men den kan ta dig en bra bit på vägen. Hur mycket vi än vill förneka det så lever vi i en värld där ytan spelar roll. Så använd vårens modetrender för att ge dig själv och din karriär en boost. Shortcuts stilexpert Kristina Söderqvist och Cafés modechef Daniel Lindström har koll på kläderna som gör dig snyggast på kontoret.

 

 

Vippiga kjolar och smickrande klänningar

Vårens mode fortsätter på samma linje som under hösten – elegant och skräddat för både män och kvinnor. Kristina Söderqvist vet vad som gäller för kvinnorna.
− Vår- och sommarmodet är betydligt tjusigare än vanligt. Trendigast för kvinnor är en kjol eller klänning som går ner en bit under knäet medan byxorna lyser med sin frånvaro. I och med 50-talstrenden som råder sen i höstas har den gamla hederliga plisserade kjolen kommit tillbaka stort, menar hon.

Vårens skräddade klädstil passar perfekt på jobbet tycker Kristina. Det enda hon varnar kvinnor för är att övermatcha och därmed hamna i dam-facket.
− En kavaj till den plisserade kjolen kan bli för mycket. För att få konstrast till vidden du får nedtill kan du lätta upp och kombinera med en slimmad, fin kofta eller tröja, gärna i ett gyllene tyg. Det är en trend som kommer starkt nu i vår.
På klänningssidan hittar hon två starka kort: skjortklänningen med krage och knappar hela vägen ned och A-linjeklänningen som är tightare upptill och går ut nedtill.
− Den enkla skjortklänningen är perfekt för alla som känner sig ovana att ha klänning på jobbet. Den är väldigt avslappnad och enkel. För dem som har kurvor passar den A-linjeformade klänningen bäst.

Några andra trender som hon snappat upp är romantiskt, sportigt och mönstrat. Men dessa varnar hon för.
− Du måste tänka på vilka signaler du sänder ut på jobbet. Är kläderna okej i den här miljön eller på mötet? Som trend kan du mixa vilka mönster du vill men på kontoret blir det lätt för mycket. Den romantiska trenden med mycket vita nyanser och virkat gör sig till exempel bäst på överdelar – du vill inte se ut som du ska gå på en midsommarfest. Samma sak gäller för sportmodet. Det kommer mycket snygga sneakers nu, men undvik dem som ser för plastiga ut på jobbet.

 

 

Vårens hetaste kavaj

Även männen går en välklädd vår till mötes enligt Daniel Lindström som har varit modechef på Café sedan 1998. Kavajen är central i herrmodet just nu.vårmode, 2012, Kristina Söderqvist, stil, på jobbet, garderob
− Trenden är att vara dressad utan att bli för strikt. Du kan till exempel ha en kavaj till beiga chinos eller mörka jeans. Du kan också strunta i skjortan och ha en t-shirt under istället, men det beror ju så klart på vilka klädkoder ni har.

För att uppdatera vårgarderoben tipsar han om att hitta en ofodrad eller okonstruerad kavaj.
− Den har blivit populär på senare år och blir inte så stel som en fodrad variant. Vill du ha en kavaj du kan använda länge så satsa på en marinblå, svart eller grå, tipsar han.

 

 

Skippa slipsen

Slipsen är en klassisk accessoar för den som vill klä sig mer formellt. Däremot är den iskall i modevärlden enligt Daniel Lindström.
− Slips känns väldigt gubbigt. Jag skulle undvika den och hellre ha skjortan knäppt ända upp till halsen. Vill du ändå ha slips skulle jag föreslå en enfärgad och relativt smal, ju bredare den är desto äldre ser du ut.

Vill du satsa på färg i vår tipsar Daniel Lindströmom att främst använda det i dina skjortor, slipsar eller strumpor.
− Orange är en jättestark färg på catwalken, men personligen tycker jag att den tar för mycket plats, till och med en slips i orange blir för mycket. Jag skulle snarare välja en i en stark blå färg. Ljusa pasteller är också väldigt inne.

 

 

 

KVINNOR – 3 NYCKELPLAGG I VÅR:

 

1. KLÄNNING
Välj en rak skjortklänning eller en A-linjeformad klänning, gärna i en av de ljusa pastellfärgerna som är trendiga i vår – mintgrönt, citrongult, babyblått, ljust lila eller rosa. Men även klara, starka färger i blått eller grönt är helt rätt.

2. VÅRKAPPA
Antingen en klassisk trenchcoat i beige eller marinblått. För dig som gillar färg är grönt eller korall fina nyanser. Annars är en A-linjeformad enkelknäppt kappa som går strax nedanför knät ett bra köp.

3. PENNKJOL
Rak klassisk kjol som är väldigt användbar. Satsa på en enfärgad eller med diskreta mönster. Undvik svart, välj snarare gärna en starkare blå färg alternativt grönt, till exempel smaragdgrönt. Även den ska sluta strax under knät.

 

vårmode, 2012, Kristina Söderqvist, Daniel Lindström, stil, på jobbet, garderob

 

 

 

MÄN – 3 NYCKELPLAGG I VÅR:

 

1. KAVAJ
Kavajen är vårens bästa val för män. Försök att hitta en ofodrad i marinblått. Grått är annars ett klassiskt val som funkar året om. Vill du ha en som sticker ut välj snarare en i beige eller ljusblått.

2. LOAFERS
Kan låta ohippt, men loafers är skomodellen för våren. Du kan välja med eller utan tofs men vill du vara trendigast så se välj loafers med tofs.

3. TRENCHCOAT
En beige trenchcoat från Burberry är en investering som håller hela livet. Den går även att hitta billigare i second hand-affärer eller leta efter en liknande på H&M.

 

mode, vår 2012, trender,

 

 

 

LÄS MER

 

Nu har årets karriärmakeovervinnare haft sin första träff med stylisten och stilcoachen Kristina. Det blev en del aha-upplevelser och många konkreta tips. Läs vad de tyckte och ta del av Kristinas tips här!
Visste du att dina kläder kan få din karriär att stanna av, eller att rätt outfit kan hjälpa dig att få jobbet du vill ha? Forskaren och författaren Lars Holmberg ger dig tre tips till hur du maktmaxar din stil.