Världsmästaren i public speaking: De här två misstagen gör alla nybörjare
7 Sep 2016 kl: 00:00

Världsmästaren i public speaking: De här två misstagen gör alla nybörjare

När The World Championship of Public Speaking 2016 gått av stapeln i augusti stod det klart att den 27-årige singaporianen Darren Tay hade vunnit. Ända sedan han gick i gymnasiet har han satsat stenhårt på att utveckla och förfina sin verbala och retoriska förmåga, och har bland annat startat the Public Speaking Academy i Singapore.

Under sin tid i vältalighets-svängen har han stött på två misstag som i princip alla nybörjare gör – och har även lösningen för hur man ska undvika dem.

1. De är alldeles för självmedvetna kring sitt kroppspråk

 

”Den icke-verbala kommunikation är såklart viktig, men de flesta nybörjare övervärderar verkligen den delen. De blir besatta av handrörelser, var eller hur de står och andra smådetaljer. Men oftast gör de det på innehållets bekostnad.”

Tay menar att talet ska guida rörelserna, och inte vice versa. Därför ägnar han några minuter innan varje presentation åt att meditera, och visualisera sig själv i ”power poses” där han står med armarna som en vinnare, rätt upp i luften. De här övningarna hjälper honom att länka ihop kroppen och hjärnan.

Han tillägger också att nybörjare antingen brukar gestikulera för nära ansiktet (vilket signalerar nervositet) eller för långt ifrån ansiktet (vilket är distraherande). Det optimala avståndet är runt naveln!

2. Det handlar om träning, inte om talang

 

”De flesta som vill ge sig i kast med offentligt talande tror att det handlar om en medfödd gåva och inte någonting man kan träna sig till. Men det är inte sant. När jag började tala var jag väldigt annorlunda från i dag, jag var blyg och det tog väldigt lång tid innan jag kunde träna upp min förmåga.”

Det är lätt att tänka att offentligt talande bara är någonting som extroverta personer är duktiga på, men det stämmer inte. Ta en sådan som Barack Obama – han är introvert, men en exemplarisk retoriker. Det överlägset viktigaste, enligt Tay, är att träna. Gärna med hjälp av ett bollplank eller en mentor. Genom att knyta an till en individ får du en känsla som du sedan kan använda när du förmedlar budskapet till en hel grupp människor.

Källa: Business Insider.

Kolla in Darren Tays vinnande föredrag ”Outsmart; Outlast: