10 Jun 2014 kl: 00:00

Världsledande genom kunskap och vilja

På finländska stålkoncernen Outokumpus fabrik Kallvalsen i Torshälla tillverkas och levereras rostfritt specialstål. Som produktchef på fabrik­en reser Pernilla Wangenborn över hela världen för att träffa kunder.

Berätta om din tjänst!
– Jag är länken mellan våra säljare, som arbetar runt om i världen, och vår produktion i Torshälla. Nyligen åkte jag till Frankrike för att tillsammans med vår lokala säljare träffa en viktig kund. Syftet med den här typen av resor kan vara att förhandla om produktpris och speciella villkor. Våra kunder är ofta företag inom olje-, gas- och bilindustrin som behöver vårt specialstål till sina produkter. Förra året slog vi faktiskt rekord i producerat och levererat specialstål, vilket är jättekul.

Varför sökte du dig till Outokumpu?

– Företagets storlek och internationella prägel lockade. Outokumpu verkar i över trettio länder så det finns stor möjlighet för anställda att jobba utomlands. När jag började arbeta upptäckte jag att det finns en uppsjö av olika stålsorter som är spännande och utmanande att jobba med.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att jag har kontakt med så många olika människor från olika kulturer. Vi är världsledande på marknaden när det gäller den rostfria specialstålsgruppen duplex, och för att behålla den positionen måste vi ständigt utveckla våra produkter. Något som därför är bra med Outokumpu är att vi har ett eget forsknings- och researchcenter i Avesta som utvecklar våra produkter. På centret finns en enorm kunskap som alla anställda inom organisationen kan ta hjälp och lära av. Förutom det har vi på Kallvalsen många andra förmåner. En gång i veckan under lunchen har vi till exempel lyxen att ha en egen coreinstruktör som kör ett pass med alla som vill.