1 Mar 2008 kl: 00:00

Världens värsta företagsregler

Företag som snor de anställdas flygmil

Många företag snor flygpoäng som de anställda rest ihop i tjänsten. Men borde inte poängen tillhöra de som faktiskt genomlidit de där 11-timmars långflygningarna – alltså de anställda?

Kärlekskontrakt

Allt fler amerikanska företag tvingar anställda som har förhållanden att skriva på så kallade kärlekskontrakt, för att förhindra framtida anklagelser om sexuella trakasserier. Ett mycket bättre alternativ vore att föra öppna diskussioner om vilka gränser och regler som gäller på företaget.

Förbud mot extraknäck

Att företag inte vill att anställda sysslar med konkurrerande verksamhet är inte så konstigt, men många företag har infört totalt förbud för allt extraarbete. Det innebär att den som tjänar dåligt på sitt kontorsjobb och vill jobba extra som bartender på kvällarna inte får det.

Internetspioner

En hel del chefer använder sig av program som följer de anställdas varje rörelse på internet. Nuförtiden ägnar sig de flesta åt en stunds privatsurfande varje dag, även cheferna. Är det inte bättre att inse att verkligheten har förändrats än att totalförbjuda allt privatsurfande?

Business Week har även listat några positiva företagsregler som exempelvis bonus om du tipsar ditt företag om en person att anställa, sponsrade bilpooler och intranät med information om vad som pågår på företaget.