26 Maj 2014 kl: 00:00

Världens mest attraktiva arbetsgivare

Var vill egentligen studenterna jobba? Detta kartläggs varje år när 200 000 ekonomi- och teknikstudenter från toppuniversitet i världens tolv största ekonomier väljer sina drömarbetsgivare i en undersökning som sammanställs av employer branding-företaget  Universum.

I år, liksom tidigare år, toppas listan av sökmotorjätten Google, som får hård konkurrens av de stora revisionsbolagen och it-jättarna Microsoft, IBM och Apple. Undersökningen visar också på en tuff kamp mellan de fyra stora revisionsbolagen EY (Ernst & Young), KPMG, PwC (PricewaterhouseCoopers) och Deloitte om de framtida ekonomerna. EY klättrade i år upp från sjätte till andra plats bland ekonomerna och Goldman Sachs knep bronsplatsen jämfört med en tiondeplats förra året.
 
Och det är ingen slump att de fyra jättarna står högt i kurs bland studenterna.
– De här företagen förknippas med utbildning och  utvecklingsmöjligheter, och ses som en god referens att ha på sitt cv med tanke på den framtida karriären – attribut som de unga talangerna uppskattar hos en arbetsgivare, säger Petter Nylander, vd på Universum, och konstaterar att det kan verka överraskande eftersom många ser generation Y som en generation som uppskattar socialt ansvarstagande, en vänlig arbetsmiljö och flexibla arbetsförhållanden.
 
De stora ekonomiföretagen konkurrerar inte bara med varandra eller andra företag ur den egna branschen. Av de fyra arbetsgivare som dominerar bland teknikstudenterna, it-jättarna Google, Microsoft, IBM och Apple, placerar sig tre även på ekonomstudenternas topp 10-ranking.
 
Trots att inga svenska studenter tyckt till i placerar sig de två starkt blågul-förknippade Ikea och Volvo Car Corporation bland världens mest attraktiva arbetsgivare.
– För svenska företag är det avgörande att kunna rekrytera kompetenta medarbetare också i andra länder, poängterar Petter Nylander, vd på Universum, i ett pressmeddelande.
 

Topp 10 ekonomistudenter

1. Google (1)*
2. EY (Ernst & Young) (6)
3. Goldman Sachs (10)
4. PwC (PricewaterhouseCoopers) (7)
5. Microsoft (4)
6. Apple (11)
7. Deloitte (5)
8. KPMG (2)
9. Coca-Cola (9)
10. P&G (3)
 

Topp 10 teknikstudenter

1. Google (1)
2. Microsoft (3)
3. IBM (2)
4. Apple (8)
5. BMW Group (4)
6. GE (6)
7. Intel (5)
8. Siemens (7)
9. Sony (9)
10. Shell (11)
 
Här hittar du hela listan.

Text: Campus Datum: 2013-09-20