Världens doft är ekologisk
14 Dec 2017 kl: 00:00

Världens doft är ekologisk

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Odorem Mundi

Det var intresset för fotboll och dofter som förde samman Dennis Billgren och Anders Broström som står bakom det nya ekologiska parfymmärket Odorem Mundi. Grundarna träffades 2016 på Södertörns högskola där de båda läste entreprenörskap.

– Vi började prata och det visade sig att vi båda gillar fotboll och att vi till och med spelat mot varandra i en match, berättar Dennis. Efter ett tag kom vi in på entreprenörskap och när Anders berättade om sitt intresse för dofter kände vi att vi hade en bra startup-idé.

Anders har länge haft en stor passion för dofter. Tillsammans med Dennis började han göra eftersökningar på marknaden och insåg snabbt att det inte fanns någon ekologisk och naturlig parfym för män. Då föddes Odorem Mundi.

– Vi tycker inte att de ekologiska produkter som finns på marknaden håller måttet, säger Anders. Många tycker att det är självklart att en lotion inte ska innehålla syntetiska ämnen, men de tänker inte på att syntetiska ämnen i en parfym har samma effekt. Odorem Mundi, som på latin betyder doften av världen, riktar sig till konsumenter som omfamnar miljötänket och  vår framtidsvision är att även tillverka damdofter.

Odorem Mundi har hittills gjort två dofter – Crude och Liberi. Crudes toppnot är Citrus med liljekonvalj och lime medan Liberi domineras av vanilj och magnolia. Crude är en doft med starkare toppnoter, därav namnet som betyder rå eller oförädlad på latin. Liberi, latin för de fria, är en förförande doft där magnolian ackompanjerar vaniljen otroligt bra.

–Liberi är en doft för kvällstillställningarna och Crude en uppfriskande doft för de lediga dagarna, men självklart är det är upp till var och en att välja doft efter preferens. Dessutom är det ju så att parfymen får en personlig prägel när den väl appliceras på huden, säger Dennis

Ingen entreprenörsresa går spikrakt uppåt, men när Anders och Dennis mött motgångar har de varit säkra på att deras genuina kunskap och intresse för doft har stor betydelse för Odorem Mundis utveckling.

– Det handlar om core competence. Vi har ingen erfarenhet eller utbildning inom kosmetikbranschen vilket innebär att vår barriär till den marknaden är hög. Vi tog en första kontakt med en kemist i Göteborg för att tänka ut dofter och sedan hittade vi en producent som hjälpt oss tillverka dessa dofter ekologiskt. Vår hobby har utgjort en bas och därifrån har vi tagit in experter.

Odorem Mundi finns i dag på samtliga Eleven-butiker i Stockholm, Örebro och Uppsala samt på Eleven.se och Odoremmundi.se. På sikt vill de etablera sig i Norden, och Dennis har en personlig målbild:

– Tänk när vi för första gången går förbi en personpå stan som har på sig någon av Odorem Mundis dofter, då kommer jag att smälla av!

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Odorem Mundi