12 Maj 2016 kl: 00:00

Världens 11 mest episka karriärbyten

Alla drömmer vi någon gång om att göra karriär inom en helt annan bransch, eller kanske till och med ett helt annat yrke. Utnyttjar vi verkligen vår fulla potential, eller kan vi göra underverk någon annanstans? Här är elva kändisar som trots bekväma stegesklättringar valde att svinga sig iväg och chansa på en annan, och fullbordade sina karriärbyten – och som lyckades!

1. Jeff Bezos

Känd för att: Ha grundat näthandelsjätten Amazon.
Om: Miljonären och Amazongrundaren Jeff Bezos är känd för sin ödesdigra långresa med bil från New York till Seattle, under vilken han formulerade konceptet bakom det som till slut blev hans megaframgångsrika e-handelsplats. Genom att använda sina tekniska färdigheter och sina affärs- och konsumentkunskaper lanserade den New York-baserade kapitalförvaltaren det som skulle komma att bli Amazon.com i sitt garage 1994. Och han har verkligen tjänat på att byta jobb. Amazon, som funnits tillgänglig för offentligheten sen 1997, är i dagsläget värt 287 miljarder dollar. Jeff själv är värd 48,9 miljarder dollar, vilket gör honom till den femte rikaste mannen i världen.

blakely

2. Sara Blakely

Känd för att: Ha grundat underklädeskedjan Spanx.
Om: Innan hon lanserade sin kollektion av figurframhävande underkläder så var Spanx-grundaren Sara Blakely en framgångsrik dörrförsäljare. Hon sålde bland annat faxar och annat kontorsmaterial. Hon var så framgångsrik att hennes arbetsgivare, Danka, befordrade henne till nationell försäljningsutbildare vid 25 års ålder.

Hon lanserade sina fotlösa strumpbyxor år 2000 och resten är en framgångssaga. 2014 expanderade företaget och säljer nu också slimmande denimjeans. I mars 2016 uppskattades Blakely vara värd 1,19 miljarder dollar.

3. Arnold Schwarzenegger

Känd för att: spela fåordiga muskelknuttar på bioduken.
Om: Arnold verkade ha allt. Rikedom, berömmelse och en väldigt framgångsrik karriär som Hollywoodstjärna där han var med i filmer som True Lies, Total Recall och, självklart, Terminator-filmerna. Den före detta bodybuildern från Österrike valde dock att lägga skådespelarkarriären åt sidan för att istället ställa upp i Kaliforniens guvernörsval 2003.

Trots stor konkurrens vann Arnold med hela 48 % av rösterna, och han fick i övrigt bra betyg från väljarna. Nu har han återupptagit skådespelarkarriären igen.

4. Vladimir Putin

Känd för att: Leda Ryssland, ensam mot världen.
Om: Innan den kontroversielle Vladimir Putin blev involverad i Rysslands politiska sfär jobbade han för KGB i 15 år. Innan han bytte spår hade han hunnit bli överstelöjtnant, trots att han från början sågs som ”bristfällig” med ”ett hämmat sinne för fara”.

Efter att ha spenderat sina sista år hos KGB i Dresden, Tyskland, blev Putin återkallad till Ryssland efter Berlinmurens fall. Genom sitt kontaktnät blev han involverad i politiken 1991 och tilldelades ett antal olika tjänster i Sankt Petersburg och Moskva, till exempel chef för FSB (”det nya KGB:t”) och senare premiärminister. Han blev president 1999 då Boris Jeltsin avgick.

5. Jessica Alba

Känd för att: Porträttera mystiska hjältar på bioduken.
Om: Även om Jessica Alba inte helt lagt sin skådespelarkarriär på hyllan så lägger hon mycket tid på The Honesty Company som har var med och grundade 2012. Företaget säljer husgeråd, blöjor och kroppsvårdsprodukter som är helt giftfria. Inspirationen kom från Albas egen graviditet och önskan att använda giftfria produkter för sitt barns skull.

Albas skådespelarkarriär började 1994 och hon fann framgång i både filmer och tv-serier, så som Dark Angel, Fantastic Four, Honey och Into The Blue.

År 2015 uppskattades The Honest Companys värde uppgå till över 1 miljard. Alba äger mellan 15 – 20 % av företaget.

6. Bill Gates

Känd för att: Ha grundat Microsoft.
Om: Bill Gates behövde inte grunda Bill & Melinda Gates Foundation för att använda sina pengar för ett gott syfte. Världens rikaste man lämnade Microsoft, det företag han var med och grundade samt hjälpte etablera som världsledande, med tillräckligt kapital för att kunna spendera fantasisummor på olika välgörenhetsprojekt.  Men Gates startade istället en filantropisk organisation som idag får konkurrenterna att se väldigt små ut. Bill har alltså skapat sig en ny karriär och nytt syfte att ägna all sin tid åt. Genom sitt breda kontaktnät har han också fått flera andra rika personer att bidra till hans olika välgörenhetsprojekt.

Trots att Bill gett bort så mycket pengar verkar det inte ha påverkat hans egen förmögenhet. Idag uppskattas han vara värd hela 75,8 miljarder dollar.

7. Harrison Ford

Känd för att: Spela charmiga äventyrhjältar på 70- och 80-talet.
Om: Det är svårt att tro att Harrison Ford inte alltid varit skådespelare, men mannen som porträtterat både Indiana Jones och Han Solo jobbade faktiskt som självlärd snickare i 15 år. I slutet av 60-talet var han till exempel scenarbetare åt The Doors.

Ford jobbade då och då med att bygga filmstudier åt den då okände George Lucas och Steven Spielberg, som upptäckte Fords skådespelartalang. Han fick som resultat rollen som Han Solo i Star Wars, och resten är Hollywoodhistoria.

8. Martha Stewart

Känd för att: Laga mat med finess.
Om: Martha Stewart bytte också karriär ett par gånger innan hon blev den matlagningsikon hon är idag. Under sin universitetstid jobbade hon extra som modell för Chanel, och efter det sålde hon värdepapper åt firman Monness, Horstman, Williams and Seidel på Wall Street.

När hon renoverade sitt hem i Connecticut blev hon intresserad av catering och underhållningsbranschen, vilket ledde till att hon blev en visionär inom branschen. Den ambitiösa och smarta entreprenören tog alla möjligheter hon kunde och jobbade på, vilket resulterade i det detaljhandels- och medieimperium hon står bakom idag.

9. Mickey Rourke

Känd för att: Comebackat in i Hollywoods finrum efter många år utanför.
Om: Mickey Rourke hade etablerat sig som tuffing redan innan skådespelarframgångarna under 80-talet. När han var 17 år började han boxas professionellt, och vann under sin karriär hela 27 matcher. 1973 blev han tvungen att lägga ner på grund av en skada.

Efter det ville Rourke bli skådespelare och var med i filmer som Body Heat, Diner och Angel Heart. Han återvände till boxningsringen 1991 – 1994 innan han spelade i filmer som Upon A Time In Mexico, Sin City och The Wrestler på äldre dagar.

franken

10. Al Franken

Känd för att: Skriva böcker och vara rolig samtidigt.
Om: Al Franken var en framgångsrik komiker, författare och skådespelare innan han blev Minnesotas senator. Han var en av originalförfattarna till Saturday Night Live, där han också var med ibland.

Franken har skrivit fyra New York Times bästsäljare, till exempel Lies And The Lying Liars Who Tell Them: A Fair And Balanced Look At The Right och Rush Limbaugh Is A Big Fat Idiot. Mellan 2004 och 2007 hade han också en egen radioshow på Air America.

Efter ett omtvistat Minnesotaval där rösterna räknades om flera gånger och en rättegång med konkurrenten Nole Coleman som åklagare vann han trots allt och blev senator. Han valdes om 2014 med 53,9 % av rösterna.

grisham

11. John Grisham

Känd för att: Ha skrivit kioskvältare på kioskvältare.
Om: Vid närmare eftertanke så är det faktiskt logiskt att bästsäljande författaren John Grisham jobbade som jurist i tio år innan han skrev sin första bok. Grishams har skrivit böcker så som Firman, A Time To Kill och Pelikanfallet, vilka handlar om det drama som uppstår i spända rättegångar.

Inte nog med en karriär inom juridik, Grisham representerade också Mississippi i USA:s State House of Representatives mellan 1983 och 1990.

Hans första bok, A Time To Kill, som tog tre år att skriva, släpptes 1983.