”Varje dag känns meningsfull”
24 Mar 2016 kl: 00:00

”Varje dag känns meningsfull”

Många drömmer om en helt ny karriär, men betydligt färre vågar ta steget. Möt tre personer som lämnade sin utstakade karriärbana och följde sina drömmar mot helt nya mål. Nu är det Karans tur.

Vad som är  viktigt i livet kan förändras med åren. Så har det varit för Karan Partovi. Redan på gymnasiet väcktes hans intresse för läraryrket. Han hade lätt för sig i de naturvetenskapliga ämnena och brukade hjälpa de andra i klassen. Men det dröjde innan han valde att satsa på det.

– När man mognar och får andra tankar förändras ens syn på saker och ting, menar han.

”Man ska inte sticka under stol med att man påverkas av andra.”

De första åren på universitetet, där Karan läste civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, var siktet i stället inställt på att bli doktor i fysik. Men efter ett utbytesår i Australien, där han läste ekonomi, blev han mer pengadriven och valde att rikta in sig på finans. Väl hemma i Sverige tog han därför både sin civilingenjörsexamen och en civilekonomexamen.

– Det var bank, finans och management som gällde på ekonomutbildningen och det är lätt att dras med. Man ska inte sticka under stol med att man påverkas av andra, säger han.

Med dubbel examen blev Karan erbjuden ett tvåårigt graduateprogram hos Nordea med inriktning mot aktieanalys, ett erbjudande som ledde till en spikrak karriär.

– Jag jobbade på Nordea i tio år och trivdes jättebra, så det är verkligen ingenting jag ångrar, säger han.

De sista åren på Nordea fick han möjligheten att ansvara för integreringen av ansvarsfulla investeringar i Köpenhamn. Tiden utomlands gav honom mycket egentid och han började fundera på om han var tillfreds med livet eller om det var dags att göra något nytt – något han verkligen brann för. När han såg en annons från Teach for Sweden, en stiftelse som jobbar för att fler ska välja läraryrket, fanns det ingen tvekan.

– Det var som gjort för mig, säger Karan.

”Det är det bästa jag har gjort!”

Efter en hård utgallring fick han en av platserna på Teach for Swedens ledarskapsprogram, som är en kombination av studier och en anställning på en skola. I höstas påbörjade han sin lärartjänst.

– Det är det bästa jag har gjort! Att vara lärare är så otroligt häftigt och jag känner verkligen att jag kan göra skillnad. Varje dag känns meningsfull.

Även om karriärbytet har inneburit en stor förändring i livsstil och ekonomi har Karan inte ångrat sig en sekund. Och han uppmuntrar alla som går i samma tankar att våga ta steget.

– Det är inspirerande och utvecklande att testa på något nytt. Och om man nu väljer att göra det finns det ju ingenting som hindrar en att gå tillbaka om man ångrar sig.