Varierande arbetsuppgifter, både kul och svårt
22 Mar 2009 kl: 00:00

Varierande arbetsuppgifter, både kul och svårt

De varierande arbetsuppgifterna gör jobbet både kul och svårt.

Efter en praktikplats under sitt sista sommarlov höll Agneta Rodriguez kontakten med Skanska och fick börja direkt när examensarbetet var klart året därpå. Nu håller hon bland annat koll på inköpen, ekonomin och kvaliteten i olika väg- och anläggningsprojekt.
– Jag tycker mer och mer om det jag gör ju längre jag jobbar.

Vad innebär det då rent konkret att vara planeringsingenjör?
– Det är ett arbete med många olika uppgifter. Huvud­grenarna är ekonomi, inköp och det vi kallar KMA – kvalitet-, miljö- och arbetsmiljöfrågor. Så jag gör alla möjliga saker och det handlar mycket om problemlösning.

Jaha, men vad är alla möjliga saker?
– Jag planerar bland annat inköp. Det innebär till exempel att jag be­­ställer granitmurar så att de kommer i rätt tid när projektet ska göras. Ekonomiskt ska jag uppdatera budget och hålla koll på pengarna. KMA handlar om egenkontroller, att vi uppfyller kva­liteten. Vi tänker också mycket på miljön och arbetsmiljön. Jag jobbar mest inifrån kontoret, men är även ute en del och följer arbetet. Man kan säga att jag är med och driver produktionen inifrån.

Vad är allra roligast med jobbet?
– Det måste vara att det händer så mycket och att det är ett väldigt varierande arbete. Ingen dag är den andra lik. Eftersom jag är på ”Väg och anläggning” är vi med både i början och i slutet av projekten. Från början är vi med när skogen röjs och vid bergsprängning och i slutet vid plantering och plattläggning. Det är jätteroligt att få se hela cykeln.

Handen på hjärtat, det måste finnas nackdelar också?
– Lite av det som jag ser som positivt kan vara negativt. Eftersom det är så varierande är det svårt att fokusera och prioritera mina uppgifter. Men det är säkert något man lär sig med tiden.

Vad tjänar du ungefär i månaden?
– Mellan 25000 och 30000.

Är du nöjd med lönen?
– Ja, jag är nöjd. Jag får så mycket annat också. Förutom de vanliga för­­månerna som till exempel friskvård finns det ett Kompetenscenter här på Skanska. Om man är intres­serad av något speciellt får man chans att utbilda sig.

Hur mycket jobbar du?
– Vanlig heltid. Vårt arbete ska rymmas inom de 40 timmarna annars omfördelar vi arbetet. Det är ytterst sällan jag jobbar över.

Hur är din chef…helt ärligt?
– Jag jobbar ganska nära min projektchef och det går jättebra. Hon är engagerande och vägledande och delar med sig av sin erfarenhet.

Vad är framtidsdrömmen?
– Det skulle vara roligt att driva ett projekt som kombinerades med mitt miljöintresse. Ett speciellt miljöprojekt som jag skulle ansvara för.

Vad blir nästa jobbsteg?
– Från planeringsingenjör är det logiska steget projektingenjör. Man kan säga att det är en fördjupning av det jag redan håller på med, men med ett större ansvar och ekonomiskt mer självständigt. Målet just nu är att vara kvar inom Skanska, jag har mycket kvar att lära här.

Agneta Rodriguez
Ålder: 31 år
Utbildning: Lantmäteri med inriktning mark- och vattenteknik på KTH i Stockholm, examen 2006.
Jobbar som: Planeringsingenjör på Skanska.