9 Sep 2008 kl: 00:00

Våra barn bestämmer

Ett effektivare sätt att förhålla sig till omvärlden gäller sedan länge nu. Vid närmare granskning kan jag slå fast att dessa fyra enkla ord – utöver dem ett par snabba förkortningar – är synnerligen användbara. Även ur ett vuxenperspektiv.

Orden är så verkningsfulla att jag använder dem själv, för att göra mig alls förstådd. Orden är handplockade av våra barn. Barnen bestämmer.

Det första ordet: äger.

För oinvigda förklarar jag så här; äger innebär att man sätter betyg på det som är bra, snyggt eller ybercoolt. ”Den här musiken äger”, ”Mina nya skor äger”.

Motsatsens ord torde vara suger. För detta behövs ingen översättning – inte ens för oinvigda.

Därtill: orka. Det skall sägas med en viss uttrycksfull kraft, en aning nonchalant och gärna med en eftersmak som vore det en fråga (fast det är det ju aldrig – barnen bestämmer).

Detta ord används mest. Nästan i varannan mening. Det är en reaktion, när föräldern – eller vem som helst, förresten, säger till barnet att uträtta något. Men det kan även användas i vanliga samtal mellan barnen själva, som för att konstatera något faktum.

Slutligen förekommer ofta.

Det är något mindre enkelt att översätta. Ett sätt att avväpna sig, om man känner sig ”anklagad” eller tillrättavisad. Motangrepp ifrån barnamunnen kan alltså lyda: ” – OFTAAA, att jag brukar göra det, va?!”.

Själva effekten inträffar när dessa ord anländer var för sig. Men när de dessutom förekommer i en snabb följd efter varandra, har inte ens vi vuxna skuggan av en chans att värja oss. Det bästa sättet att bemöta dessa ord? Använd dem! 🙂

Sensmoral?

Barn är underbara – de är helt enkelt bäst.

Så, kom för din egen skull även ihåg: L O L och B R B.

För du vet aldrig när det ”laggar get” online.

©