Var spontan och fixa drömjobbet!
26 Feb 2009 kl: 00:00

Var spontan och fixa drömjobbet!

Så du har fått nys om ett jobb som du verkligen vill ha, på ett företag som ger dig möjlighet att vara den du är och göra det du gör bäst. Det finns bara ett problem. De behöver inte folk. Du suckar tungt och tänker att du förmodligen blir fast på ditt nuvarande jobb till döddagar.

Men det finns ett sätt att landa det där drömjobbet ändå. Skicka in en spontanansökan. Inom vissa branscher, exempelvis medier och reklam, är företagen vana vid att det kommer in flera ansökningar i veckan. En som chansade och lyckades är Tanja Tabrizian från Göteborg.

– Jag hade precis gått klart medie- och kommunikationsvetenskapsprogrammet i Göteborg och hade redan svarat på en hel del annonser när jag hittade en pr-byrå vars profil verkade intressant. Jag ringde upp vd:n och frågade när han skulle vara inne så att jag kunde komma och lämna mitt cv personligen. Han nämnde en tid som passade och så gick jag förbi. Jag tror att det är viktigt att man ger ett ansikte till sin spontanansökan, säger Tanja Tabrizian.

”Jag är lite som Zlatan, jag kan bara utgå från mig själv och vad jag vill”

Sagt och gjort. Hon lämnade in sitt cv och någon vecka senare ringde hon och kollade med chefen på företaget. Han hade fastnat för hennes ansökan och bad henne komma på ett förutsättningslöst möte.

– Det var väldigt avslappnat. Han sa att han inte kunde lova mig något men han ville ändå veta vad jag kunde tänka mig att göra. Vi pratade en stund om det och han skulle återkomma. Det gick några dagar och så fick jag jobbet, berättar Tanja Tabrizian.

Att det aldrig fanns något utannonserat jobb bekymrade inte Tanja alls.
– Det är inte mitt problem. Jag är lite som Zlatan, jag kan bara utgå från mig själv och vad jag vill.

Tanjas tre bästa tips:

Gå dit och säg hej. Det uppskattas som en trevlig gest samtidigt som det ger arbetsgivaren ett ansikte till din ansökan.
Tro på dig själv. Det kan låta klyschigt, men det är viktigt att göra det. Det är lätt att tro att man inte har någon chans. Låt inte sådant påverka dig utan tro på vad du har att erbjuda.
Se intervjun som ett tillfälle. Både att presentera dig själv och få en inblick i företaget. Kanske är det så att drömjobbet inte riktigt var ditt drömjobb.