1 Aug 2011 kl: 00:00

Var snäll – tjäna mer

Säg ordet snäll och många ser en go mormorsfigur eller en tillgiven hund framför sig. Det gör inte Jenny Forsberg. Hon tänker på sig själv och alla andra företagare som har insett nyttan av att göra schyssta affärer.
– För mig finns ingen motsättning mellan att vara snäll och att tjäna pengar. Att dra in pengar är ett måste för både din egen och ditt företags överlevnad. Däremot tror jag inte att det är bra om grunden i ditt företag bara är att tjäna pengar. Du måste brinna för något som du vill dela med dig av.

 

Jenny är språkkonsulten som blev egen företagare för nio år sedan. Hon har aldrig känt sig som den elake Krösus Sork och ganska snart märkte hon att det fanns fler företagare som ställde sig frågande till nidbilden som så ofta målas upp. Det var då hon bestämde sig för att skriva handboken Den snälla företagaren – praktiska affärsråd för småföretagare.

– Det går att bli en framgångsrik företagare, inte trots, utan tack vare att du är snäll. Tyvärr har ordet snäll fått en negativ klang och många kopplar ihop det med att vara mesig. Snällhet har inte den innebörden för mig. Ibland kan ett bestämt nej vara det snällaste du kan säga. Det handlar om snällhet i ett helhetsperspektiv.

 

Vad innebär det då att vara en snäll företagare? Jenny menar att det handlar om att vara framgångsrik utan att köra över eller utnyttja andra.

– Det som är så bra med snällhet är att det smittar. Är du snäll mot din omgivning och driver ditt företag på ett snällt sätt så kommer du ganska snart att få en fanclub. Det gäller bland både kunder, kollegor och konkurrenter. Alla vill vara med den schyssta personen och det tjänar både du och dina affärer på.

 

 

Så blir du en snäll företagare:

 

1. Det finns ingen motsättning mellan att vara snäll och att tjäna pengar. Du måste ta betalt för dina tjänster och produkter – annars överlever inte företaget.

 

2. Se dina konkurrenter som kollegor. Här finns både information och samarbete att hämta.

 

3. Nätverka och visa att du bryr dig om andra. Tänk: Hur kan jag vara snäll mot den här personen? Bjud på lunch eller tipsa en ny bekant om en bok som hon borde läsa. Är du snäll öppnas nya dörrar.

 

4. Omge dig med snälla personer. Är alla i din omgivning skitstövlar är det svårt att själv vara snäll.

 

5. Om du inte är snäll mot dig själv orkar du inte vara snäll mot andra. Tänk på instruktionen till flygets syrgasmasker: ”Sätt först på dig din egen mask, hjälp därefter andra.”

 

6. Fatta genomtänkta beslut och inse att du ibland måste du göra saker som du inte vill – för företagets överlevnad. Tänk: “Jag gör det här för att jag är i en svacka. Sedan kan jag gå vidare.”