2 Sep 2008 kl: 00:00

Vanligt och farligt att ljuga på cv:t

En rapport från brittiska The Risk Advisory Group visar att hela 25 procent av de 3 000 cv som företaget undersökte innehöll för många faktafel för att det skulle kunna handla om rena misstag. Denna rapport, och många fler likt den, har gjort att allt fler arbetsgivare använder sig av externa resurser för att granska potentiella kandidater när de ska tillsätta en tjänst.

 

Det svenska företaget Look Closer har specialiserat sig på att ta fram beslutsunderlag åt företag genom att göra personundersökningar. Philip Jerlmyr, vd på Look Closer, berättar för Campus att cirka 12 procent av de undersökta kandidaterna ratas på grund av att de ljugit på sin meritförteckning.

– Att man tänjer på sanningen är en sak, men att ljuga eller utelämna relevant information om sig själv fungerar inte, säger Philip Jerlmyr.

De undersökningar som Look Closer har gjort visar att det är vanligare att män ljuger än att kvinnor gör det. Män mellan 25 och 35 är särskilt överrepresenterade i statistiken. Philip Jerlmyr vill inte avslöja hur Look Closer arbetar, men informationen de går igenom är offentlig och tillgänglig genom databaser och liknande i Sverige och utomlands.

 

Vilka är de vanligaste lögnerna?

– Att man överdriver språkkunskaper, täpper igen luckor mellan tidigare anställningar och påstår att man har en akademisk examen som man inte har. Vi går direkt via institutionerna för att verifiera betyg. Studenter verkar inte alltid vara medvetna om att deras studieresultat är offentliga, säger Philip Jerlmyr.

 

Har det blivit vanligare med lögner på cv:t?

– Det är naturligt att människor vill visa upp sig från sin bästa sida. Arbetsmarknaden har varit tuff de senaste åren varför desperationen efter ett jobb blir större. Då är det också lättare att skönmåla sitt cv för mycket så att de blir till lögner. Gränsen är ibland hårfin men får stora konsekvenser, säger Philip Jerlmyr.