Vanligt med mobbning på arbetsplatsen
7 Feb 2017 kl: 00:00

Vanligt med mobbning på arbetsplatsen

Omkring 450 000 svenskar uppger att de någon gång varje år har blivit utsatta för mobbning eller kränkande särbehandling på jobbet, enligt siffror från Arbetsmiljöverket och SCB. Det motsvarar nio procent av alla arbetande i landet.

I SVT:s realityserie ”Morgans mission” kommer Morgan Alling att besöka fyra arbetsplatser för att lyfta och motverka den osynliga mobbningen. Han berättar att han möttes av stark förnekelse när vuxenmobbning kom på tal på arbetsplatserna.

– ”Vi har ingen mobbning här” var en vanlig kommentar. Sedan började vi prata om vad mobbning är och hur det uppstår – och då kände många igen sig i vad de sett eller varit med om. Det som slår mig är att alla medverkande i programmen verkligen har ett stort engagemang för frågan. Men okunskapen om vad mobbning innebär är stor, säger Morgan Alling i ett pressmeddelande.

Till sin hjälp i programmet kommer Alling att ha Stefan Blomberg, psykolog och forskare vid Arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Linköping, som bland annat skrivit en bok om mobbning på jobbet. Tillsammans besöker de Blodcentralen i Malmö, Svenska kyrkan i Klippan, Räddningstjänsten i Helsingborg och Samhall i Söderhamn under säsongens fem avsnitt.

Målet är att tillsammans med de medverkande förbättra den psykosociala arbetsmiljön och förebygga mobbning på arbetsplatserna.

”Morgans mission” har premiär i SVT1 torsdag 16 mars klockan 21.00.