Välj rätt traineeprogram – tipsen som hjälper dig
2 Mar 2010 kl: 00:00

Välj rätt traineeprogram – tipsen som hjälper dig

Valet av traineeprogram kommer att påverka din framtid i högsta grad – så här väljer du rätt program som ger dig bäst möjligheter.

1. Tänk igenom vad just Du vill
Ett traineeprogram brukar hålla på minst 12 månader och sen ge en tillsvidareanställning. Målet är att du ska utvecklas inom företaget och jobba dig uppåt. Därför är det viktigt att du tänker igenom vad du vill och vilket företag och bransch som passar dig. Stolpa upp några saker som är viktiga för dig och se om företaget kan erbjuda dessa, vare sig det handlar om arbetsvillkor, miljötänk eller socialt ansvar. Vill du exempelvis inte jobba 80 timmar i veckan kanske en tjänst där det står att du ska kunna arbeta när som helst på dygnet inte riktigt passar dig.

2. Gör research
När du väl kommit fram till några punkter som ditt framtida jobb eller företag måste kunna erbjuda så börja göra research. Vilket företag har samma värderingar som du och kan till exempel erbjuda utlandstjänsten du suktar efter?

3. Kolla upp programmet
Googla, leta efter bloggar och försök hitta personer i bekantskapskretsen som gått traineeprogrammet så du får en uppfattning om det är något för dig. Det är viktigt att det är ett certifierat traineeprogram. Står det något om provisionsbaserad lön eller om du inte kommer att få någon mentor så dra öronen åt dig. Kolla även vad syftet med programmet är och vilken tjänst du kommer att få efter avslutat program. Innan du blir anställd bör du få se ett schema och programupplägg – gå igenom dessa noggrant!