Vägen till nytt jobb – genom 100 burgare
18 Feb 2013 kl: 00:00

Vägen till nytt jobb – genom 100 burgare

När traditionella sätt att leta jobb resulterar i noll och ingenting gäller det att tänka om. Ett alternativ kan vara att erbjuda en belöning till den som serverar dig ett bra jobbtips.

– Det kan röra sig om allt från biobiljetter, middagar, resor och pengar, berättar Boontariga Pipatanangura, vd för rekryteringssajten Workmint, där man tydligt märker trenden med hittelöner.

Nyligen lanserades tjänsten Worktip.se, där rekryterare och arbetsgivare lägger ut jobbannonser med hittelöner och privatpersoner tipsar om vänner och bekanta i sitt nätverk. En hittelön kan ge mellan 3 000–100 000 kronor.

 

Tog ett par veckor

När formgivaren Anders Pålsson, 25, behövde nytt jobb gjorde han just detta, men i en mer matglad variant. På sin sajt erbjöd han 100 hamburgare till den vars tips skulle leda fram till en anställning.

– Jag ville ha något som var kul och som skulle kunna få lite spridning. Något som var enkelt och som alla kunde relatera till – och som var inom en rimlig prisnivå,  säger Anders Pålsson

Idén funkade alldeles utmärkt och snabbt gick det. Från det att Anders började fundera till att sajten var klar hade det gått sex timmar och kampanjen fick bra spridning. Efter tre veckor hade cv:t visats över 500 gånger och vilket ledde till 17 intervjuer. Resultatet: en anställning som Art Director på webbyrån Avantime i Stockholm.

– Det var vd:n på mitt nya jobb som tipsade om sig själv, så vi åt upp burgarna här på jobbet efter att jag hade börjat, berättar Anders Pålsson.

 

 

Följer exemplet i jakten på jobb

En Shortcutmedlem som håller på att prova exakt samma koncept är Jonny Nylund, 40, som erbjuder en kaffemaskin i tipsbonus.

– Jag la upp sidan om hittelönen för några dagar sedan och har försökt sprida den via sociala nätverk. Jag har haft ungefär 1 000 besökare på sidan sedan dess, det har kommit in tips. Idén fick jag från en Facebook-grupp, och tänkte att det kan ju inte skada.

Jonny Nylund har varit utan jobb i ungefär en månad och har hunnit få in en rutin på hur det är att vara arbetssökande.

– Att försöka marknadsföra sig som jag gjort nu i veckan är ett bra sätt att motivera sig. Sociala medier ger snabb feedback och det tror jag kan behövas, arbetsgivarna är ju inte lika snabba på att ge respons alla gånger.

 

Anders tips för att lyckas med hittelöns-jobb:

1. Våga utnyttja nätverk. Folk vill i regel hjälpa till, så berätta om din situation annars kan ingen hjälpa dig.

2. Använd dina färdigheter och möjligheter. Det är inte alla som kan koda och bygga en egen hemsida, men du kan säkert något annat.

3. Välj en belöning med låg engagemangströskel och skapa en snackis. Välj något som alla kan relatera till.

 

JONNY NYLUND:

ÅLDER: 40 år.

BOR: i Umeå.

DRÖMJOBB: Webbutvecklare eller support på ett lagom stort företag, jag älskar design och att lösa problem.

UTBILDNING: Projektledare och webbutvecklare.

GÖR JUST NU: Söker nya uppdrag.