Vägen till ett jobb som producerar – och ger – energi
23 Okt 2017 kl: 00:00

Vägen till ett jobb som producerar – och ger – energi

En av de främsta fördelarna med att ha en bakgrund som trainee är att nätverket som började nystas redan då finns kvar än idag. Det berättar den före detta traineen Linda Söder – som gjorde sitt traineeår på Vattenfall för fem år sedan. Nästa månad åker hon till Amsterdam för att träffa alla nya och gamla traineer under två studiedagar.

Vad fick du göra under året som trainee?

– Året bestod av ett antal seminarieveckor där alla vi 17 traineer från hela världen fick ta del av föreläsningar, studiebesök och utbildningar inom bland annat ledarskap och teambuilding. Under året fick vi också göra två så kallade assignments, när vi i två månader åt gången praktiserade på olika Vattenfallkontor ute i världen. Jag fick jobba på ett vindkraftkontor i London och testa på att arbeta med asset optimization i Amsterdam. Att få arbeta med frågor som egentligen inte var mitt huvudfokus var verkligen lärorikt.

Vad var målet när du började som trainee?

– När jag sökte programmet visste jag inte vad jag ville jobba med senare, men det blev tydligt längs vägen. Det är en stor tjusning tycker jag, att man som trainee inte till 100 procent behöver veta vad man vill jobba med sedan. För mig finns inget slutmål, det är resan som gör karriären spännande.

Berätta om rollen du har idag!

– Jag jobbar som strategy advisor, där jag stöttar våra affärsområden med att bygga upp och implementera sina strategier. Det är ett varierat arbete där jag blandar övergripande strategiarbete med punktinsatser. Det roligaste är att min vardag är flexibel och omväxlande. För Vattenfall står frågor om en hållbar framtid i fokus just nu, där vi vill inspirera våra kunder till att göra klimatsmartare val. Jag blir väldigt stolt och glad när jag känner att jag är en del av både det arbetet som pågår nu och kommer framöver.

Vad var det roligaste med trainee programmet?

– Alla människor jag träffade och fick kontakt med. Jag uppskattade också att få göra studiebesök på olika delar av företaget. Vi besökte bland annat vindkraftverk ute på slätten och vattenkraftverk i Norrland. För mig som inte dagligen jobbar med kraftverk på nära håll var det otroligt inspirerande att koppla det jag gör till något mer konkret.