Vågar du ha surfkoll?
1 Apr 2014 kl: 00:00

Vågar du ha surfkoll?

Ditt internetanvändande kan säga mer om dig än vad du tror och oftast är vi inte heller medvetna om hur mycket vi surfar. Med den nya internettjänsten Surfkoll kan du ta reda på hur mycket tid du egentligen spenderar på internet. Surfkoll är en webbläsarplugin som läser av dina internetvanor i form av hur mycket du surfar, på vilka sidor och när du gör det som mest. Resultatet genereras utifrån din webbläsarhistorik och presenteras i form av en surfselfie över din internetaktivitet. Tjänsten är ett initiativ av utbildningsföretaget Nackademin.
– Surfkollen är till för alla som är nyfikna på att se hur mycket man surfar, säger Martina Lindgren, marknads- och kommunikationsansvarig på Nackademin, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till initiativet är rapporten ”Svenskarna och Internet”, som kartlagt vår tid på webben för år 2013. Rapporten visar att den svenska internetanvändningen är bland den högsta i världen i åldersgruppen 16-74 år. Bara Island och Norge ligger högre upp i användarstatistiken.

Gediget surfande kan visa på nya möjligheter, som att du borde söka ett jobb inom IT. Psykologen Maja Wikström menar att det blir allt vanligare att organisationer rekryterar utifrån personliga egenskaper och färdigheter.
– Visst är det logiskt att folk lägger tid på sådant som man uppskattar och tycker om att göra. Och sådana saker lämpar ju sig absolut som framtida yrken, säger hon i ett pressmeddelande.

På Surfkoll.se kan du själv mäta dina internetvanor från de senaste 7 dagarna för att få din egen Surfselfie. Surfkollen är tillgänglig i webbläsarna Mozilla Firefox och Google Chrome.