9 Nov 2012 kl: 00:00

Vågar du bli jagad av zombies?

På sistone har det duggat tätt med undersökningar som visar att din förmåga att fokusera på dina arbetsuppgifter hänger på om du har lite vardagsmotion inflätat i ditt liv, och att du dessutom lever lyckligare med lite träningspauser. Och vad kan då vara effektivare än lite lekfulla språngmarscher i jobbkorridorerna (när chefen är borta) eller runt kvarteret på lunchen? Som en hjälp på traven finns nu hälsoappen Zombies, run! till din telefon.

 

Via hörlurarna kommer larmet om att de är efter dig. Och vem kutar inte snabbare och mer engagerat med zombies som jagar en? Om än i mobiltelefonen.Fler liknande moderna initiativ har kläckts på en programmeringsfestival med hälsotema. På Health hack day i Stockholm samlades designers, forskare och människor som på olika sätt jobbar med hälsa. Under ett dygn utvecklade de nya appar eller andra prylar som kan peppa oss att röra på oss mer, eller öka vårt välbefinnande i vardagen.

 

− Resultatet blev tio riktigt kreativa idéer som förvandlades till användbara prototyper, över 2000 personer som såg våra live-sändningar samt personer från flera städer runt om i världen som vill hålla sitt eget Health hack day, säger projektledare Niklas Laninge, som till vardags jobbar som Psykologifabrikens expert på kreativitet och beteendeekonomi.

 

Eventets vinnare skapade ett sätt att analysera urin med hjälp av en smartphone. En metod som är lättare att använda och mer korrekt än de metoder som används i labb. Och något som kan göra att en diabetiker slipper ränna till läkare och i stället kan mäta och skicka sina värden hemifrån. På Healthhackday.com kan du kika på fler konkreta resultat på hälso- och träningsfronten.