1 Mar 2008 kl: 00:00

Våga vara vuxen

Business Week har listat knepen som gör att folk lyssnar på dig lika mycket som på dina äldre kollegor.

Klä dig strikt och ha välvårdat hår

Det här är en ganska självklar punkt och det första man brukar tipsa om när någon vill bli tagen på större allvar. Faktum är att din klädsel har stor betydelse för hur andra uppfattar dig, och det gäller att noga iaktta hur de andra på kontoret är klädda.

Tala vuxet

Många vuxna använder sig fortfarande av samma vokabulär som de gjorde som tonåringar. Bestäm dig för att genast stryka ord som fett, grymt och coolt ur ditt ordförråd – om du inte jobbar på reklambyrå förstås. Fråga människor i din omgivning om det är några speciella ord eller fraser som du använder dig av allt för ofta. Talar du väldigt gällt eller nasalt kan det också löna sig att gå till en talpedagog.

Sätt dig in i branschen

Det hjälper inte hur korrekt du än är klädd och talar om du inte framstår som kunnig inom ditt område. Vässa dina idéer och argument en extra gång innan du presenterar dem. Som ung måste du framstå som ännu mer kompetent än dina äldre kollegor för att bli tagen på allvar.

Verka säker

Som ung är det viktigt att framstå som säker på sig själv och sina idéer. Och om du inte känner dig säker på dig själv – fejka. Ingen kommer att lyssna på dig om darrar på rösten och ber om ursäkt för dig själv.