Våga stå upp för dig själv!
16 Apr 2020 kl: 00:00

Våga stå upp för dig själv!

Det kan vara svårt att prestera på topp om du har ont någonstans. Det är viktigt att du unnar dig själv må-bra-tid och inte bara har måsten och borden inplanerade i ditt schema. Att du tar hand om dig själv och din kropp är en förutsättning för att du ska kunna fylla dig själv med energi och för kunna säga ja till sig själv och allt vad detta innebär. Detta är en förutsättning för att man ska kunna nå sina mål.


Jag får ofta frågan om hur man blir bättre på att sätta gränser och står upp för sig själv på jobbet. Många vill inte låta sig bli trampad på, men det händer allt som oftast ändå. Om så är fallet handlar det ofta om för låg självkänsla i grunden – att man ser på sig själv som en människa som saknar rätten att vara och tycka som man själv vill. Andra människor har ingen rätt att köra över dig, men det kan de ju bara göra om du tillåter det eller hur?

Detta negativa mönster bör brytas steg för steg för att det ska vara hanterligt både för dig själv och din omgivning när du plötsligt en dag börjar säga stopp och ställa krav. Ingen förvandlas över en natt och du får räkna med en del bakslag. Det hela börjar med att du faktiskt bestämmer dig för att du är en värdefull människa som har ansvar för ditt eget liv, både på och utanför jobbsituationer.

Hur du startar din utveckling: 


Börja i liten skala. Stå på dig lite mer än du brukar, i olika sammanhang. Om någon säger något som du har en annan åsikt om kan du, till exempel förklara att du är intresserad av vad den andra har att säga, för du har en annan åsikt i frågan.

Be om tid, stanna upp och känn efter vad du vill oftare. Planera in paus så att du större möjlighet att höra din egen röst.


Säg nej till saker som tär på dig och människor som har svårt att respektera dina gränser. Umgås med människor som ger dig positiv energi, som ser dig för den du är och som kan acceptera att de har sina åsikter och du har dina.


När du märker att du gör framsteg, ge dig själv erkännande för att du utvecklas även om det bara är något litet steg i rätt riktning. Gör du misstag så fundera över vad det vad som hände och vad du vill göra annorlunda nästa gång någon går över dina gränser och beter sig illa mot dig. Som du förstår är detta en process som tar lite tid och som kan vara både jobbig och spännande på samma gång.


Nina Jansdotter