5 Aug 2009 kl: 00:00

”Våga mer än de du representerar!”

Frida Johansson Metso står upp för det hon tror på – hon har bland annat uttalat sig starkt om alkohol ”Hade jag fått hade jag förbjudit alkohol idag.” och förespråkade bojkott av OS 2008. För övrigt har hon sagts vara en av de snyggaste kvinnorna inom den svenska politiken och fanns med på årets heta lista för Framtidens kvinnliga ledare. Hon ska i dagarna, och ovanligt nog frivilligt, avgå efter att ha varit ordförande i Liberala Ungdomsförbundet i tre år.

– Det är ovanligt med frivilliga politiska avgångar i våra dagar, men jag är nöjd över att avgå när mitt förbund mår bra och jag känner mig på topp, och förhoppningsvis efterlämnar ett respekterat arv. Nu väljer jag en ny inriktning på mitt liv, men planerna är inte riktigt fastslagna än.

 

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Göteborgare som pluggat i Uppsala och hittat sambo och nu bor i Stockholm. Psykologstudent i grunden men just nu med studieuppehåll. Samhällsintresserad – jag har varit politiskt aktiv i Liberala ungdomsförbundet sedan 1999. 24 år.

 

Beskriv din karriärväg lite kort!

Efter gymnasiet arbetade jag som valgeneral för Liberala ungdomsförbundet i EU-valrörelsen 2004 och sommarjobbade som ledarskribent på Nerikes Allehanda. Efter valrörelsen blev jag invald i Liberala ungdomsförbundets förbundsstyrelse som 2:e vice ordförande och 2006 valdes jag till förbundsordförande. Att vara ordförande är inte ett jobb utan ett förtroendeuppdrag och det ger möjlighet att utvecklas otroligt. Bland annat har jag kunnat fortsätta med den karriär jag startade som ledarskribent genom att skriva på Göteborgs-Postens ledarsida en gång i månaden.

 

Du har varit ordförande för LUF i tre år nu – vilka är de viktigaste lärdomarna som du tar med dig från den tiden som du tror att du kommer få nytta av i din kommande karriär?

Vikten av att ha en plan – och att kunna frångå den. Gigantfördelen du alltid har om du förbereder dig mer än alla andra. Att trevlig och ordentlig vinner – att seriös inte behöver betyda allvarlig. Och absolut: Behovet av bra personalrelationer och samarbete.

 

Vilka är dina bästa tips till din efterträdare?

Minns vilka du representerar – men våga mer än dem.

 

Som ordförande har du förmodligen varit väldigt utsatt – hur har du hanterat det? Hur visste du vilken kritik du skulle ta åt dig och vilken du skulle rycka på axlarna åt?

Offentlighet som förbundsordförandeuppdraget för med sig kan vara prövande. Som ung, blond och kvinnlig ungdomsförbundsordförande är tecknen ganska tydliga när kritiken är seriös och när den inte är det, inramningen ser ofta annorlunda ut. Jag är dock en av mina starkaste kritiker och jag vet när andras synpunkter har grund – det känns alltid i magen.

 

Politiker måste väl vara bra på att mingla och ta kontakt med folk – har du några bra mingel/nätverks-tips?

Jag avskyr att mingla. För att ta mig igenom en kväll sätter jag upp mål innan. Ett bra tips är därför att försöka få ut en gästlista för att i förväg välja vilka du vill söka upp med intresserade frågor. Och blanda sedan ut jobbpratet med trevligheter, oavsett hur målinriktad du är. Trots allt, när man väl är där är det trevligt att träffa nya människor som intresserar sig för sånt som även du kan tänka dig att genomleva mingel för.

 

I en intervju i P3 när du precis hade tillträtt som ordförande sa du att du hade gjort en dålig löneförhandling och fått en låg lön – vilken taktik tänker du ta till för att lyckas bättre på nästa jobb du får?

Numera tar jag med mig rimliga jämförelser och brukar se till att ha möjlighet att tänka över budet innan jag tackar ja. Jag arbetar också mer med att förbereda förslag på andra förmåner innan jag går in på intervjun för att själv kunna föreslå dem om vi fastnar i förhandlingen. Och, ska sägas, jag har fått upp min lön sedan den P3-intervjun.

 

Vad tyckte du om ditt jobb? Vad var roligast och vad var största utmaningen?

Jag levde min dröm, verkligen. Jag njuter av att debattera och föreläsa om engagerande frågor och arbetets möjlighet att träffa många passionerade människor. Det var förstås ett ganska högt tempo med krav på att alltid hålla sig uppdaterad och välformulerad, och det krävs fokus och ork för att motsvara alla medlemmars förväntningar.

 

Vad är din karriärdröm?

Författare, föreläsare, forskare – planen är inte klar än, men jag skulle vilja fortsätta arbeta med den fråga som engagerar mig mest: migrations- och flyktingfrågan. Jag skulle inte ha något emot att vara sakkunnig åt någon eller arbeta i organisationer eller företag som värderar den lika högt som jag. Men jag börjar också bli nyfiken på helt andra områden – just nu organisationspsykologi.

 

Vilka är dina bästa karriärtips?

Utveckla din passion till expertis och ha alltid en exitplan för dina projekt – en deadline hjälper dig att hålla uppe effektiviteten och avsluta projekt när det är dags.

 

Berätta något roligt som hänt dig på jobbet!

Varje dag händer oväntade och roliga saker… Men det är förstås framför allt härligt att vinna politiska segrar: Papperslösas barns rätt till skolgång, som LUF och jag drivit hårt, exempelvis.

 

Du berättade i Cosmopolitans julinummer om att du har haft panikångest – hur blev du av med den?

Tyvärr var vården, precis som den fortfarande är idag, inte ett alternativ. Ungdomshälsa handlar mycket om könssjukdomar eller drogförebyggande arbete, men alldeles för lite om psykisk ohälsa. Eftersom jag redan då var politiskt aktiv blev jag till slut av med den under en valdebatt. Jag fick en attack på scen och tvingade mig själv att sitta still och ta mig igenom den. När man upplevt ångesten utan att fly den får man mod att ta sig igenom även nästa – och den onda cirkeln, paniken för att få panik, är bruten. Men i grunden kunde jag arbeta bort den själv för att jag insett vad problemet var – att det fanns något som hette panikångest, att det inte var ett fysiskt fel. Fler borde ha den kunskapen tillgänglig – det skulle dessutom stigmatisera mindre, och göra panikångesten enklare att prata om.

 

Hur hittade du till Shortcut?

Genom att jag – stolt! – rankades som en av Framtidens kvinnliga ledare.

 

Vad gör du helst på fritiden?

Fotograferar med min närbildslins eller mockar i islandshäststallet.