”Våga göra det oväntade”
17 Okt 2014 kl: 00:00

”Våga göra det oväntade”

Freddy Grip har alltid varit intresserad av naturvetenskap. Efter gymnasiet reste han runt i Asien och när den 15 april närmade sig satt han på en strand i Kambodja och funderade över vilken utbildning som passade bäst. Det självklara valet, och det som förväntades av en naturvetenskapsintresserad 18-åring, var att söka till KTH med inriktningen teknisk fysik och att bli ingenjör.

I samma veva som Freddy började på KTH blev han kontaktad av sin gamla gymnasieskola och fick i uppdrag att hjälpa till att rätta nationella prov i matematik och vikariera som mattelärare. Det var när Freddy stod längst fram i klassrummet och eleverna förstod vad han förklarade som han kom till insikt om att det är inom utbildningsväsendet han har sitt kall.

– När jag såg stjärnglansen i elevernas ögon förstod jag att jag inte alls ville jobba som ingenjör!

Han gjorde ett nerköp både villkorsmässigt och lönemässigt men lärargärningen kändes bättre i maggropen och han bytte därför till KTH:s lärarutbildning. Att byta utbildning kan se lätt ut på pappret men Freddy tipsar om att man ändå ska ta hjälp av en yrkes- eller studievägledare som kan göra övergången så smidig som möjligt.

”Följ din magkänsla och snegla ut åt sidorna hela tiden. Våga byta, ändra, tänka om och ifrågasätta”

– Det är klart att det kan bli lite struligt och du kommer kanske inte att blir klar på utsatt tid. Men det känns så konstigt att ha bråttom ut i arbetslivet. Ut­nyttja den här tiden till att hitta rätt från början istället.

Nu har Freddy tagit en paus från studierna och har de senaste tre terminerna jobbat heltid som lärare. Utöver detta är han också politiskt engagerad och kandiderade i årets riksdagsval som namn nummer nio för Vänsterpartiet.

– Det finns många likheter mellan lärar­gärningen och politiken. Det handlar om att förmedla ett budskap och att komma en annan människa nära. Utbildningsfrågorna är också min hjärte­fråga inom politiken. Det är utbildning och politik som förändrar världen och gör den till en bättre plats. Det ger människor en biljett till framtiden och det känns bra att jobba med viktiga gärningar som bidrar till samhällsbygget.

Freddy har alltid låtit hjärtat styra honom och genom att vara lyhörd med vad livet har att erbjuda har han också fått möjlighet att göra saker han inte alls trott att han skulle göra.

– Följ din magkänsla och snegla ut åt sidorna hela tiden. Våga byta, ändra, tänka om och ifrågasätta. Och våga göra det som inte alltid är förväntat av dig. Det är ditt liv och det måste du välja varje dag.

Freddy Grip

Ålder: 27 år.
Gör: Politiskt engagerad i Vänsterpartiet Just nu har han ett studieuppehåll och undervisar på heltid vid Viktor Rydbergs gymnasium.