4 Nov 2008 kl: 00:00

Vad skriver dina medarbetare på nätet?

Virgin Atlantic avskedade 13 personer efter att de har kritiserat sin arbetsgivare och några av bolagets passagerare på Facebook.

– Det finns en tid och plats för Facebook. Men det finns ingen ursäkt för att använda sajten som ett forum. . .för att kritisera de passagerare som i slutändan betalar deras lön, sade en talesperson för bolaget enligt TT

Jag vet inte om man i Sverige skulle få igenom ett avsked bara för att personen skrivit illa om företaget på Facebook. Sjuksköterskan som delade med sig av operationsbilder på just Facebook klarade sig ju med en varning.

Men, använd inte det här som ett argument för att förbjuda sociala medier på arbetsplatsen. Du kan ju faktiskt använda mycket effekttivt. Se istället till att ha riktlinjer och regler för hur man uppträder på nätet. Vad är okej att nämna i sociala forum och i privata bloggar?

Naturligtvis borde man kunna hävda att samma sunda förnuft som normalt brukar vara den viktigaste huvudregeln på de flesta företag också borde vara applicerbart på nätet. Tyvärr ser man dock ofta motsatsen. På nätet blir folk helt plötsligt lite mer oförsiktiga och spridningspotentialen är enorm.

Skrivet av Yvonne Dahlberg, Komet

yvonne.dahlberg@komet.se