Vad är kryptovalutor?
12 Feb 2020 kl: 00:00

Vad är kryptovalutor?

Vad är skillnaden på blockchain och kryptovalutor och bitcoin?

Blockchain är teknologin som kryptovalutor är byggda med. Bitcoin är en typ av kryptovaluta.

 

Vilka är de vanligaste kryptovalutorna?

Det finns visserligen tusentals olika kryptovalutor men de 10 största valutorna utgör vanligtvis c:a 90% av det totala värdet på alla kryptovalutor och Bitcoin som är den största valutan utgör vanligtvis mellan 60% och 70% av det totala värdet.

På plats två och tre finns Ethereum och Ripple. Efter det kommer två avknoppningar från Bitcoin som heter Bitcoin Cash respektive Bitcoin SV.

 

Vad är kryptovalutor egentligen?

Kryptovalutor är digitala, decentraliserade valutor. De är baserade på en teknologi som heter blockchain, blockkedja på svenska. 

En centraliserad valuta, till skillnad från en decentraliserad, har en enda upphovsman. I Sverige är det Riksbanken. Riksbanken har kontroll över valutan genom att sätta ränta och styra penningtillgång. De kan öka antalet kronor i cirkulation genom att trycka mer pengar eller minska antalet i cirkulation genom att köpa tillbaka kronor i en annan valuta, t.ex. amerikanska dollar.

För kryptovalutor finns ingen enskild enhet som har den typen av kontroll utan alla som äger valutan har makt över vad som händer med den. Det finns ingen så kallad styrränta för den och det enda sättet man kan styra antalet Bitcoin som finns är genom “Bitcoin Mining” – att hitta nästa del i blockkedjan, och det kan vem som helst göra.

Kort sagt är blockkedja en teknologi som låter användare göra transaktioner av någon typ av data, i detta fallet valuta, utan behov av en intermediär, i detta fallet en bank, med 100% transparens.

 

Behöver man kunna programmera?

Eftersom kryptovalutor är digitala är vissa av uppfattningen att man behöver kunna programmera. Så är det inte. Lika lite som man behöver ha en nationalekonomiutbildning för att använda vanliga pengar.

 

Hur köper man då Bitcoin eller andra valutor?

För att kunna köpa t.ex. Bitcoin och sedan spendera krävs bara att man har en Bitcoin-adress och att man hittar någon som vill sälja kryptovalutor och få betalt i traditionell valuta. Adressen genererar man enkelt online, sök t.ex. på “bitcoin address generator” så hittar du. Kom ihåg att den privata nyckeln du får alltid ska vara hemlig. Forum som bitcointalk.org är ett ställe där man kan hitta någon som vill sälja.

Tycker man att det är krångligt att själv hitta en köpare och/eller att själv komma ihåg sin adress finns det digitala tjänster som löser detta. Att använda sig av en börs är också ett bra sätt att vara säker på att inte bli lurad eftersom de ser till att transaktionen sker samtidigt – istället för att man förlitar sig på att den som säljer för över det den lovat.

För att hitta en säljare av t.ex. Bitcoin kan du använda dig av en börs och vill du ha enklare tillgång till din plånbok kan du använda en digital plånbok. Det finns massor av börser och vi har samlat alla hos oss – https://www.cryptowisser.com/exchanges och https://www.cryptowisser.com/wallets. Två stora aktörer är Binance, en börs, respektive Wirex, en plånbok.

 

Vem äger/grundade Bitcoin?

Ingen äger Bitcoin! Det är det som är det fina med det. Däremot har alla som äger något av valutan tillsammans makten över själva valutan eftersom den är decentraliserad.

Grundaren/uppfinnaren av Bitcoin vet man inte vem det är. Det är en person som gick under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Det har spekulerats mycket i detta, möjligtvis är det inte ens en person utan en grupp personer som tillsammans kallat sig det. Ingen förutom den/de själva vet helt enkelt!

 

Vad kommer hända med Bitcoin?

Det är svårt att säga vad som kommer hända med kursen för Bitcoin eftersom att kursen är så volatil – alltså att den går upp och ner mycket. Man vet inte heller riktigt vad man ska basera sin analys på eftersom vanliga analysmetoder för valutor inte går att applicera. Vad som kommer hända med den amerikanska dollarn är till exempel väldigt kopplat till hur det går för USAs ekonomi som helhet och vilken penningpolitik den amerikanska riksbanken för.

I maj i år kommer en omtalad händelse som kallas “Bitcoin Halving” vilket är detsamma som en split i ett aktiebolag. Den som äger en Bitcoin kommer att sedan att två Bitcoin, vardera värda hälften så mycket som innan. Det borde alltså inte betyda något för det totala värdet på valutan eller någons privata innehav. 

 

Vart kan man läsa mer?

Det finns så mycket skrivet om Bitcoin, kryptovalutor och blockchain att det ibland kan vara svårt att se skogen för alla träd. På https://coinmarketcap.com finns information om de olika kryptovalutorna: vad de kostar, deras utveckling över tid o.s.v.

Om du vill lära dig mer på t.ex. YouTube kolla då noga på hur många spelningar och likes/dislikes en video har, det kan vara en bra fingervisning.

Coindesk.com är en av de största sidorna för nyheter inom kryptovalutor, där kan du läsa om vad som just nu händer med de största valutorna och allt runt omkring.

Bitcointalk.org är det största forumet där man diskuterar allt som rör framförallt Bitcoin men även andra valutor.

 

Läs mer! – 7 Kryptovalutor förkortningar och vad de betyder