16 Mar 2009 kl: 00:00

Utvecklas som chef

Enligt ledarskapscoachen och Shortcut-experten Max Samuels finns det tre områden som chefer bör utvecklas inom. För det första bör en ledare vara duktig på att bygga relationer och motivera människor. För det andra måste chefen lära sig att stötta och etablera team inom företaget. Och sist men inte minst ska en bra chef kunna utveckla ledarskapet hos andra.

Den bästa utbildningen då? Hur hittar man den i den kursdjungel som möter oss när vi börjar leta? Anna-Lena Rikardsson är handledare på chefsutbildarföretaget UGL. Hon tycker att man måste leta i sig själv för att hitta rätt utbildning.

– Vilka är dina utvecklings­behov och vilka förväntningar har du? Fråga medarbetare och chefer vad de tycker att du behöver utveckla, säger hon.

Om en utbildning ska ge något måste du ha ett mål med den. Innan du går kursen är det därför viktigt att mål­bilden och planen för hur du ska använda dina nya kunskaper är tydlig.

– Akta dig för att köpa grisen i säcken. Då vet du inte vad du kommer att få ut av utbildningen och kan inte sätta några mål, tipsar Max Samuels.

Genom ordentlig research innan du väljer kurs, ett tydligt mål med kursen och ett aktivt deltagande när du väl är på plats i skolbänken får du ut allra mest av utbildningen. Anna-Lena Rikardsson påpekar att en aktiv person inte nödvändigtvis är den som pratar och ställer flest frågor.

– Du kan också vara aktiv inombords genom att se situationerna i din egen vardag och reflektera över hur du ska omsätta dina nya kunskaper i praktiken.

Patrik Andersson är nordisk försäljnings­direktör på LG Electronics och har jobbat som chef i tio år, varav de senaste fyra åren på sin nuvarande arbetsplats. Han har gått många olika ledarskapskurser. Under den utbildning som har gett honom mest gick man igenom konkreta ämnen och situationer som en chef ställs inför i verkligheten. De kurser han inte fått ut särskilt mycket av har i stället varit för generella.

När Patrik var ny i sin roll blev han skickad på flera olika baskurser.

– Baskurserna gav mycket i början, men efter ett tag före­slog jag själv vilka utbildningar jag ville gå, säger han. Det är viktigt att få vara med och påverka.

Text: Kristina Hultquist