Utrota kontorssnusket
29 Nov 2010 kl: 00:00

Utrota kontorssnusket

Höst och förkylningstider. Höst och influensatider. Höst och…ja sjukdomarna avlöser varandra helt enkelt. Förra hösten rådde influensapanik. Handsprit och vacccin sålde slut och det uppgavs att renlighetsfrenesin faktiskt gjorde att vi var friskare än vanligt, eller i vart fall sköt upp höstsjukdomarna till vintern. I år har inga paniklarm kommit men inte desto mindre anledning att se om ditt eget hus, eller i det här fallet, ditt kontor. På din arbetsplats kryllar det alldeles säkert med farligheter för din hälsa. Dammpartiklar, virus och bakterier, mer eller mindre smittsamma och mer eller mindre hälsofarliga. Här är fyra ställen som du bör hålla ett extra städöga på.

1. Telefonen.

Telefonen kungen av snusk på kontoret, sett till antalet bakterier. Och handen på hjärtat, hur ofta gör du rent din telefon? Har ni gemensamma telefoner på kontoret bör du naturligtvis tänka till en gång extra innan du använder telefonen direkt efter din snörvlande kollega. Torka rent telefonen med rengöringsmedel och har du head set kan det vara läge att se över öronsnäckan/hörlurarna. För den ambitiösa kan du desinficera med sprit, (dock inte handsprit som innehåller mjukgörande medel, då blir det bara kladdigt), det finns ytsprit med rengöringsmedel att köpa som du kan göra rent telefonen med. Passa samtidigt på att göra rent tangentbordets tangenter och datormusen, för som nummer två i snuskighet ligger nämligen…

2. Datorn.

Både du och din dator mår bra av att den görs rent då och då. Mycket damm kan samlas i och på din dator och ett grundtips är att inte placera hårddisken direkt på golvet utan en bit upp. Du kan även dra nylonstrumpor över hålen för datorfläktarna (dock bara för de hål som tar in luft). Skärmen gör du enklast rent med mjuk trasa och fönsterputs. Brukar du äta vid datorn kan det vara läge att dammsuga tangentbordet, antingen med speciella munstycken till dammsugaren eller så skaffar du en datordammsugare som går att koppla till usb-uttaget. En mjuk tandborste och tryckluft på burk är smarta att använda för att få bort damm och smuts ur trånga utrymmen.

3. Gemensamma utrymmen och apparater.

Även om undersökningar larmar om att telefonen och datorn innehåller flest bakterier på kontoret (en undersökning kom fram till att det härjade fem gånger fler bakterier i ett tangentbord än på kontorets toasits så är de sällan där de mer smittsamma och hälsofarliga bakterierna finns. Det är såklart på kontorets toaletter och i köket som du bör se upp mest. Handtag, kylskåp, kaffeautomater och toasitsar är potentiella sjukdomsspridare beroende på städningskvaliteten och dina kollegors hälsa och hygien.
– God handhygien är A och O. Tvätta händerna ordentligt och använd handsprit, säger hygienläkaren och konsulten Ulrika Ransjö till Kollega och fortsätter, under svininfluensahysterin fanns det handsprit överallt, jag saknar dem nu.

4. Kvinnor.

Faktum är att flera undersökningar visat på att kvinnor dels har fler och en större mångfald av bakterier på sina händer, dels har skitigare skrivbord än män. En förklaring till skrivbordssnusket är att kvinnor brukar att ha fler prylar omkring sig. Forskarnas förklaring till variationen av bakterier på kvinnohänder är att kvinnors hud tenderar att producera mer olja och att kvinnor använder mer smink än män.

Så akta er för kvinnor skulle slutsatsen kunna bli. Men liksom i de andra exemplen ovan så bör forskningslarmen (eller ofta är det ju medierna och inte forskningen som gör dem till just ”larm”) tas med en nypa salt. Ett stort antal bakterier behöver inte betyda att de är mer hälsofarliga eller mer smittsamma än ett färre antal bakterier av en annan sort.

Känner du att snusket har gått lite för långt?

Här är tre prylar som kan rädda ditt skrivbord:

Cyber clean-gel
Gillade du att leka med slime när du var liten kommer du att älska att städa med den här. Många utrymmen som blir snuskiga är oftast oåtkomliga – som tangentmellanrummen på din dator. Cyber Clean är en slime som tar sig ned i små skrymslen och fångar upp snusket och neutraliserar bakterierna. Så slipper du plocka bort alla tangenterna och sen komma på att du satt tillbaka dem på fel plats.

USB-dammsugare
Vill du vara säker på att få bort alla rester från fikastunderna vid skrivbordet kan en liten dammsugare hjälpa dig att suga upp smulorna.

Road Sweeper
Tillhör du inte typen som tycker att städning är roligt? Låt någon annan göra jobbet åt dig! Road Sweepern går på AA-batterier och kör omkring själv och sopar upp efter dig. När du städat klart skrivbordet tar du bara bort locket och tippar sopkärlet i soptunnan.