Utomhuskontor kan bli nästa trend
1 Apr 2016 kl: 00:00

Utomhuskontor kan bli nästa trend

Tänk dig att sitta ute i solen och ringa till kunder, eller att ha utvecklingssamtal med chefen under en skogspromenad. Allt mer kontorsarbete kommer att utföras i friska luften framöver, spår svenska kontorsforskare.

– Det är mycket man kan göra. Man kan ta med sig sin padda, man kan ringa telefonsamtal, ha medarbetarsamtal, utvecklingssamtal – det är ju underbart att göra det utomhus. Man kommer ifrån de här hierarkierna som kan sitta i väggarna inne på ett kontor, säger arbetslivsforskaren Susanna Toivanen till TV4 Nyheterna.

”Man kommer ifrån hierarkier som kan sitta i väggarna.”

I dag sitter många svenskar i öppet kontorslandskap, något som ofta upplevs bullrigt och stressigt. Samtidigt växer trenden med flexibla och aktivitetsbaserade kontor – och det är här som Susanna Toivanen tror att utomhusarbetet kommer in.

– Meningen är inte att man ska jobba utomhus åtta timmar, utan att vi ska dra nytta av de möjligheter som tekniken för med sig. Vi är rörliga i dag, menar hon.

Kontorsarbete utomhus kanske inte alltid är en höjdare på svenska breddgrader. Regndroppar mellan tangenterna och fingrar som är för frusna för att skriva är knappast någon fördel för arbetet.

Men om du försöker variera skrivbordsnötandet med att göra några arbetsuppgifter utomhus – när vädret tillåter – slipper du inte bara störningsmomenten som finns på kontoret. Det kan även få dig att må bättre.

– Forskningen har ju visat att om du vistas mycket utomhus har det många gynnsamma effekter på hälsan. Bland annat att vi är friskare om vi är utomhus, stressnivåerna går ner, vi återhämtar oss snabbare och det här är ett sätt att bidra till det hållbara arbetslivet, säger Susanna Toivanen till TV4 Nyheterna.

Läs också: Här är kontoren som gör dig sjuk