”Uppstickigt att vägra personligt varumärke”
22 Jan 2013 kl: 00:00

”Uppstickigt att vägra personligt varumärke”

Rebecka Åhlund, 36, är en frispråkig krönikör, bloggare och författare som nominerades till Årets krönikör 2012. (Heta listan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?
Min egen Instagramfeed eftersom mitt liv verkar så kul där. Konstnären Ragnar Persson för sina dödskallar, hårdrockshens, fladdermöss och vargar. Författarna Birgitta Stenberg, Bodil Malmsten och Kerstin Ekman för att de tar egna vägar. Serietecknande konstnärerna Linda Spåman, Liv Strömqvist och Nina Hemmingsson och poeten Matti Alkberg för att de ger mig styrka att stå ut i detta sjuka samhälle. Skogen. (Inte att gå omkring i för jag är lite rädd för den. Men den är fin att titta på, på håll. Genom ett bilfönster.) Min familj och mina vänner så klart. Marla Singer i Fight Club för hennes attityd. Rapartisterna ASAP Rocky, Dark Sister, NWA och Ice-T:s fru Coco för samma sak.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
Att hålla humöret någorlunda uppe.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
– I mars släpps min första bok. Den heter Flickan på tavlan och är en hämndgirig spökhistoria som är helt sann, jag hittade tavlan i ett torp jag köpte. Jag ska fortsätta skriva krönikor i Amelia och litteraturkritik i Borås Tidning. Och så ska jag bygga en egen drömfångare som ska täcka en hel vägg.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?
Att gå in i en så långvarig grej som att skriva en bok var lite uppstickigt mot mig själv, för jag tycker egentligen inte att någon text bör vara över 3000 tecken. I övrigt har jag fortsätt vägra bygga ett personligt varumärke, vilket ju är rena rama punken i denna entreprenörsbesatta tid.

 

 

”Hoppas kunna vara en förebild”

Thea Boman, 24, är rekordung

fastighetschef i Herrljunga kommun och har förändrat en hel organisation till en stimulerande arbetsplats.

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?

– Min chef har varit min mentor och min inspiration i och med hans tålamod, tydlighet och känsla för organisation. Jag har lärt mig mycket av honom! Sedan jag fick ta emot stipendiet Konungens stiftelse för Ungt Ledarskap har jag fått äran att ingå i nätverksgruppen med tidigare stipendiater. Det har gett mig otroligt mycket inspiration, mod och nya verktyg!

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?

– Att jobba igenom nya arbetssätt, få in nytänk och öka vikänslan i gruppen, samtidigt som vi står inför stora ekonomiska besparingar.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?

– Än så länge så jobbar jag framåt med organisationen och hoppas att vi kan hitta mer effektiva arbetssätt och skapa mer tydlighet i organisationen.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?

– Att få ta emot stipendiet Konungens stiftelse för Ungt Ledarskap, för mitt arbete som fastighetschef måste jag nog säga är det uppstickigaste. Speciellt som ung tjej i en mansdominerad bransch hoppas jag att jag kan vara en förebild för andra.

 

 

”Jag kan inte motstå utmaningar”

Emelie Ekblad, 24, är

produktmarknadschef på Microsoft, tidigare egen företagare och ambassadör för kvinnligt företagande. (Varma listan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?

– Många! Jag tror att det finns något att lära sig och inspireras av från alla vi möter. Jag har två extra betydelsefulla inspirationskällor som följt mig över lång tid, och som jag gång på gång går tillbaka till; min lillebror – för hans fantastiska integritet och förmåga att sätta saker i perspektiv, och min morfar – för hans aldrig sinande nyfikenhet, trots sina dryga 90 år.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?

– Det har varit ett otroligt spännande och händelserikt år där jag haft privilegiet att tillsammans med vänner och kollegor ta mig an många utmaningar. Det är svårt att vikta den ena utmaningen större än den andra – så det får bli topp två;

1: Trots att jag hade en del erfarenhet från att jobba i större internationella företag hade jag inte kunnat föreställa mig hur mitt liv skulle se ut som trainee och produktchef på Microsoft. Som globalt lead för de icke amerikanska traineerna har jag det stora nöjet att få ta del av ambitiösa människors erfarenheter från hela världen!

 

2: Parallellt med att jag klev på mina uppdrag på Microsoft så intensifierades arbetet i det lilla teknikuppstartsbolaget Buttinbag där jag sitter med i styrelsen. Precis som namnet antyder så bygger bolaget kring en innovativ lösning, en slags integrerad påse för fimpar, som strävar efter att adressera en av världens absolut största och giftigaste miljöhot; markslängda fimpar.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?

– Hade någon frågat mig om mina planer vid den här tiden för ett år sedan hade jag föga eller ingen aning om de utmaningar jag precis nämnt. Jag är en envist nyfiken nörd så jag kan helt enkelt inte motstå att ta mig an utmaningar utifrån magkänsla, lust och passion! Sett till Buttinbag och det arbetet så är jag övertygad om att det är en tidsfråga innan vi ser radikala förändringar på området. Så ser jag fram emot nya bananskal; möjligheter att fånga och utveckla – samt nöjet att träffa nya spännande människor som jag kan utforska de möjligheterna med!

 

 

”Allt för många barn pressas sönder”

Micke Gunnarsson, 39, har grundat Barnatro, Fredsuppdraget.se och MVG till varenda unge. Föreläser om digitala medier och barn och ungdomar och jobbar för organisationsförändring. (Varma listaan.)

 

Vem har inspirerat dig under året och varför?

– Den viktigaste inspirationen har helt klart varit från de jag mött  på mina föreläsningar. De tusentals ungdomar och vuxna som jag fått dela skratt och allvar med. En annan inspirationskälla är min mentor PA, en vän som betyder så mycket för mig i livet, men också min underbara fru Jenny och mina mirakel, Max, Kalle och Alfons. Sedan så självklart får vi ju inte glömma alla vänner genom Internet!

Vad har varit den största utmaningen under 2012?

– Att orka fylla på sig själv med energi gällande skolfrågorna i vårt land. Att vi tillsammans måste våga lyfta blicken ytterligare och våga prata om skolan nu och i framtiden där vi måste anpassa systemet efter våra barn, snarare än tvärtom. Allt för många barn pressas sönder just nu.

Hur ser planerna ut inför 2013?

– Oj! Jag kommer att fortsätta med Fredsuppdraget, men även lansera en Fredsapparat som jag håller på att bygga just nu. Jag kommer också att fortsätta att vara ute och missionera via mina föreläsningar och det blir nya samarbeten med olika partners.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?

– Dansat Gangnam Style på Scandic hotel i Skövde live via Bambuser! (Det var den dagens Fredsuppdrag.) Ärligt talat så vet jag inte vad som är uppstickigast. Jag är stolt över mitt arbete jag gör i mig själv just nu. Jag har en historia som utbränd men där jag med hårt slit arbetat inåt. Det har inte varit lätt, utan det har funnits många monster att möta.

 

 

Läs mer om Uppstickarna!

 

”Sörsta utmaningen var att behålla lugnet” – Makode Linde, Alva Snis Sigtryggsson, Filippa Odevall och Sara Linderoth.

”Att slå igenom i Japan är uppstickigt” – YOHIO, Nina Åkestam, Martin Källström och Sara Magnusson

”Att bryta ihop i tv var underligt” – Gina Dirawi, Ashkan Safaee, Marcus Hartwall och Sandra Olofsson

”De sa att jag var dömd till att misslyckas” – Anitha Schulman, Cecilia Andrén Nyström, Christoffer Sundberg och Arvid Morin, Oscar Lundin och Benjamin Kainz.

Fyra Uppstickare med känsla för livet – Adam Pålsson, Carl Reuterskiöld, Julia Mjörnstedt och Maria Nilsdotter.

 

» Se Topplistan med Uppstickarna 2012, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2012, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2012, plats 66-100