Uppstickarna 2013: Topplistan (plats 1-30)
10 Dec 2013 kl: 00:00

Uppstickarna 2013: Topplistan (plats 1-30)

1. Maria Sveland, 39 år, författare och journalist.

Hon är utsedd till Sveriges farligaste kvinna och det tycks räcka med att nämna hennes namn för att provocera eller väcka debatt. 2013 blev året då Maria gjorde kvinnohatet till en fråga för alla.

 

Läs mer om Maria

 

 

2. Carl Waldekrantz, 27 år, vd för Tictail.

Efter svenska nätsuccéer som Skype och Spotify ska nu e-handelsföretaget Tictail, med Carl Waldekrantz i täten, erövra världen. På bara 18 månader har över 30000 shoppar i drygt 100 länder öppnats genom och Carl är omskriven i världsmedia.

 

Läs mer om Carl

 

3. Alby är inte till salu. Helin Barzani, 19, Gabriela Varas Stancovich, 33, Melis Ayhan, 19, Nabila Abdul Fattah, 32 och Emma Dominguez, 24 år.

När Botkyrka kommun beslutade om att sälja ut 1300 hem tog Tjejerna bakom Alby är inte till salu upp kampen för demokratin – och skapade en av de största medborgarmobiliseringarna i modern tid.

Läs mer om Alby är inte till salu

 

4. Niklas Orrenius, 39 år, journalist.

Kommer att gå till historieböckerna som journalisten som 2013 avslöjade Romregistret, samma år som han intervjuade migrationsminister Tomas Billström om jakten på papperslösa och fick svaret att de flesta papperslösa inte bor hos ’’blonda och blågöda’’.

 

 

 

5. Edda Magnason, 29 år,

artist och skådespelare.

Gjorde en enastående skådespelardebut i rollen som Monica Zetterlund i filmenMonica Z. Med filmen har en ny generation fått upptäcka och lära känna en av Sveriges största artister någonsin. En värdigare och mer tonsäker skildring av en världsartist kan ingen göra.

 

6. Daniel Riazat, 22 år,

ordförande Vänsterpartiet Dalarna.

Rekordung före detta ordförande för skolnämnden i Falun. Visar prov på stort mod och karaktär när han, trots både fysiskt och partipolitiskt motstånd, kämpar mot rasism och diskriminering som huvudfråga.

 

 

 

7. Malik Bendjelloul, 36 år,

dokumentärfilmare.

Uppstickig redan förra året med dokumentärfilmen Searching for Sugar Man som blev känd över hela världen. Ännu mer uppstickig i år när han åkte till Los Angeles och vann en Oscarsstatyett för filmen.

 

 

8. Jonas Hassen Khemiri, 34 år, författare.

I dyningarna av projektet Reva skrev Jonas ett öppet brev till Beatrice Ask i DN där han skildrade innebörden av rasism. På ett dygn delades texten över 30 000 gånger och fick 12 000 kommentarer på Facebook samt delades 6 377 på Twitter, vilket gör den till en av de mest delade artiklarna någonsin i Sverige.

 

 

9. Donna Eljammal, 28 år, polisstudent.

Sveriges första hijab-bärande poliselev som i januari 2014 tar examen och på så sätt också tar ett stort steg för integrationen av kvinnliga muslimer i Sverige.

 

 

 

 

 

10. Jamal El-Mosleh, 31 år, vd.

En modern superhjälte med visionen att bota cancer. Har på bara fem år tagit cancervaccinbolaget Immunicum från laboratoriet till börsen. Utsedd till Årets supertalang.

 

 

 

 

11. Emma Green Tregaro, 29 år, höjdhoppare.

Höjdhopparen som målade sina naglar i regnbågens färger under VM i Moskva och fick hela världen att uppmärksamma Rysslands anti-homolagar. Trots starka reaktioner stod Emma upp för HBTQ-personers rättigheter, ja alla människors rättigheter.

 

 

 

12. Peter Wolodarski, 35 år, chefredaktör.

Tillträdde som chefredaktör för Dagens Nyheter den 10 mars 2013. Har dessförinnan varit ledarskribent på DN och Expressen och bidrar ständigt med skarpa analyser, reflektioner och åsikter om Sverige och världen. Inte minst genom sitt sommarprogram i år.

 

 

 

13. Moa Svan, 27 år, komiker.

Stand up-artist, konferencier, föreläsare, programledare, radiopratare – listan kan göras lång. Under året har hon utmärkt sig för sitt stora engagemang för kvinnor inom humorbranschen. Levererar just nu vass feministisk humor i sin egen humor-talkshow Moa Svan med gäster.

 

 

14. Oskar Kalmaru, 30 år, entreprenör.

Grundare av Memoto, nu Narrative, en crowdfunding-idé om en kamera som dokumenterar din vardag och gavs tio gånger så stort stöd som företaget hoppats på. I år levererades de första kamerorna från företaget, som med Oskar Kalmaru i spetsen förutspås en lysande framtid.

 

 

15. Sofia Appelgren, 31 år, entreprenör.

Med en mer tolerant värld som drivkraft arbetar hennes organisation Mitt Liv för en bättre integration och ökad mångfald i arbetslivet. Hon har under året utsetts till Sveriges bästa entreprenör av Join Our Core och är nominerad till Årets Affärsnätverkare 2013.

 

 

16. Kawa Zolfagary, 28 år, skribent.

Skribent som är en av personerna bakom Alliansfritt Sverige. Fick sitt stora mediegenombrott som grundare av facebooksidan Vita kränkta män. Den nu nedlagda sidan syftade till att bekämpa rasism, sexism och homofobi genom humor och satir.

 

 

 

17. Bojan Brstina, 30 år, rättsskipare.

Rättvisekämpe som med hjälp av ideella krafter leder antidiskrimineringsbyrån Adb Sthlm Syd. Ett ovärderligt stöd för människor som utsätts för orättvisa i vardagen.

 

 

 

 

18. Josefina Skerk, 26 år, ledamot i sametinget.

Aktuell under 2013 som en av fyra deltagare i Greenpeace-expeditionen till Nordpolen med syftet att bevara en global fristad runt området och förbjuda oljeborrning och andra destruktiva industrier. Jobbar även för HBTQ-personers rättigheter i Sametinget.

 

 

 

19. Ellen Ekman, 27 år, serietecknare.

Konststuderande som bytte färg och lera mot pennan. Serietecknande och färgstark person som 2013 tilldelades Nordens största seriepris, Stora Ponduspriset. Till grund för utmärkelsen ligger hennes serie Lilla Berlin som publiceras i Metro varje dag.

 

 

 

20. Joakim Söderling,  Linnea Söderling, Johan Forshällen och Oscar Carlsson, 27, 29, 27 och 27 år, entreprenörer.

I september lanserades Smiling Groups Fairtrade-märkta nötter från Gambia, som säljs utan omvägar och onödiga mellanhänder. Ett koncept som skapar rättvisa villkor och lokala arbetstillfällen. Idén belönades med en förstaplats i Venture Cup 2013.

 

21. Manne Forssberg, 30 år, författare.

Författande sexolog som skrivit handboken för nyblivna pappor, Pappalogi. Boken belyser pappafrågan i det moderna samhället och Forssberg delar med sig av sina egna betraktelser om allt från graviditetstiden till vägen mot ett jämlikt föräldraskap.

 

 

 

22. Damlandslaget i fotboll, EM-hjältar.

Vad är receptet för en renässans inom damfotbollen? En Pia Sundhage, ett par dussin talangfulla spelare och ett rågat hemma-EM. Med en semifinalplats i mästerskapet togs intresset för laget till en aldrig skådad nivå och gruppen satte ljus på damfotbollen i stort.

 

 

23. Lawen Mohtadi, 35 år, journalist och författare.

Levererar skarpsynt journalistik med en feministisk och antirasistisk vinkel. Förra året kom hennes hyllade bok om Katarina Taikon. En bok som under 2013 resulterat i att hon prisats med det nyinstiftade Sara Lidman-priset.

 

 

 

24. Martin Schibbye och Johan Persson, 33 år och 31 år, journalister.

De här journalisternas historia har nog inte gått någon förbi. Redan i fängelsecellen i Etiopien bestämde sig de två kollegorna för att skriva en bok om sitt öde. I höstas landade den i bokaffärerna och hyllades unisont av en enig recensentkår.

 

 

25. Alexander Kačaniklić, 22 år, fotbollsspelare.

Fotbollsspelare som under året gått från talang till att etablera sig på högsta internationella nivå. Han har tagit en ordinarie plats i såväl landslag som klubblaget Fulham. Allt detta kröntes av en hyllad insats under ”Bragden i Berlin”.

 

 

 

26. Mårten Schultz, 40 år, forskare och lärare i juridik.

Tillsammans med juriststudenter har Mårten Schultz startat Juridikinstitutet som jobbar ideellt med att hjälpa människor som har utsatts för näthat, bland annat genom att ge råd, agera ombud och driva fall i domstolen.

 

 

27. Alexander ”The Mauler” Gustafsson, 26 år, MMA-utövare.

Alexander är arbogasonen som har tagit fightingvärlden med storm. Han har bokstavligt talat slagit sig uppåt i organisationen UFC och har under året gått en match om världsmästarbältet mot den regerande titelhållaren Jon Jones. Blev i mars utsedd till årets kampsportare.

 

28. Mehrnaz Amanat Bari27 år, studerande

Fyrspråkig ingenjör från KTH som har drivit flera framgångsrika projekt för konsultbyrån Netlight, bland annat på Sveriges Radio. Handplockades förra året till jobbet som merchandiser på H&M i London. Trots en lysande karriär valde hon i år att gå tillbaka till skolbänken och satsa på programmering. En person som visar att det alltid är bäst att gå sin egen väg!

 

29. Edward af Sillén, 31 år, manusförfattare och regissör.

Han är killen bakom kulisserna som skrev det hyllade manuset till Petra Mede i Eurovision Song Contest. Han var även regissör och manusförfattare till Melodifestivalen i år, med Gina Dirawi och Danny Saucedo som programledare.

 

 

30. AnnaMaria Jansson, 34 år, författare och journalist.

Sportjournalist som i mars 2013 blev den första kvinnliga huvudkommentatorn för en herrfotbollsmatch i tv. Ja du läste rätt, det var 2013. Hon har även hunnit med att debutera som romanförfattare i år med boken Välkommen ut på andra sidan.

 

 

 

 

Läs mer om Uppstickarna:

» Se Topplistan med Uppstickarna 2013, plats 1-30

» Se Heta listan med Uppstickarna 2013, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2013, plats 66-100