3 Dec 2012 kl: 00:00

Uppstickarna 2012: Topplistan (plats 1-30)

1. Daniel Espinosa, 35, regissör.

Han beskriver sig själv som blyg, socialt osäker och ganska medioker på det mesta. Ändå har han lyckats ta sig hela vägen från hooden till Hollywood och ligger bakom succéer som Snabba cash och Safe house.

> Läs mer om Daniel!

 

 

 

 

 

 

2. Martin Björgell, 25, ekonom och visionär.

Kan titulera sig Årets ekonomistudent, har handplockats av Handelsbankens vd och har ambitionen att förändra det ekonomiska systemet inifrån – samtidigt som han kämpar för HBTQ-personers rättigheter.

> Läs mer om Martin!

 

 

 


 

 

3. Lisa Nordén, 28, triathlet.

Hon fick höra att hon aldrig skulle kunna lyckas, att glappet upp till eliten var för stort. Men Lisa Nordén, nummer två på årets uppstickarlista, visste bättre än att lyssna på vad alla experter sa. Nu är hon bäst i världen.

> Läs mer om Lisa!

 

 

 

 


 

Loreen4. Loreen 29 år, artist.

Har haft ett oslagbart år. Tio gånger platina sålt i Sverige, över en miljon sålda singlar i Europa och förstaplaceringar på digitala singellistor i över 21 länder för att bara nämna ett axplock från året. Vann Eurovision Song Contest i Azerbadzjan där hon även passade på att ta upp frågan om mänskliga rättigheter. I stället för att turista i landet besökte hon flera ­rättighetsorganisationer.

 

 

 

Julia5. Julia Mjörnstedt, 26 år, social entreprenör.

26-åringen från Göteborg startade ­tillsammans med Hanna Wekell Ung Cancer för att ge unga cancersjuka stöd och ett sammanhang där det är okej att få ­utlopp för sina känslor. Är en passionerad världsförändrare som vägrar att köpa läget, utan vill göra skillnad för ­tusentals andra.

> Läs mer om Julia!

 

 

 

6. Gina Dirawi, 22 år, programledare.

22-åring från Sundsvall med rötter i Libanon. Slog igenom stort som en av tre programledare i Melodifestivalen. Har sommarpratat och utmanar fördomar genom sina fiktiva figurer ’’Discoturken’’, ’’syster Khadidje’’ och ’’svennemorsan Bettan’’. Årets kvinnliga program­ledare. Leder tillsammans med Danny Saucedo Melodifestivalen 2013.

> Läs mer om Gina!

 

 

 

Maja Frankel7. Maja Frankel, 29 år, företagare.

Grundare av Frankel & Friends och Framtids­boxen. Vice ordförande i svenska Unicef och ­författare till boken Vår förbannade rätt. Under 2012 tillträdde Maja Frankel som Skandinavienchef för världens ledande organisation för socialt entreprenörskap, Ashoka. En eftertraktad föreläsare och ­inspiratör.

 

 

 

 

 

8. Leo Razzak, 25 år, entreprenör.

Social entreprenör som startat Banglabarn, en organisation som hjälper den fattiga byn Bhodrokol i Bangladesh. Jobbar för Fryshuset. Utsedd till Sveriges ­framtida ledare och Supertalang av Veckans Affärer. En visionär av rang.

 

 

 

 

 

 

 

Pichler9. Gabriella Pichler, 26 år, regissör.

Regisserade filmen Äta sova dö som handlar om utanförskap och belyser klassproblematik. Hon ville göra en film om de människor hon alltid älskat men samtidigt skämts över att vara en del av. Filmen är en revansch mot alla som påstår att det inte finns några klasser i Sverige och som säger att alla har samma förutsättningar. Filmen har vunnit en mängd filmpriser, bland annat Publikpriset på Filmfestivalen i Venedig.

 

 

 

10. Foujan Rouzbeh, Tanvir Mansur och Milad Mohammadi, 32, 25 och 23 år, eldsjälar.

Drog igång Soppkök Stockholm för att underlätta för hemlösa genom att få volontärer att bidra med mat och annan hjälp. Har också som mål att frågan om hemlöshet lyfts mer i samhället.

 

 

 

 

 

 

Avicii11. Avicii, 23 år, artist.

Under artistnamnet Avicii fyller Tim Bergling arenor jorden runt med sin mer än älskade house och har blivit ett självklart dragplåster inom genren. Han har 130 miljoner ­visningar på Youtube och hade i år konsert till­sammans med Madonna för 60 000 åskådare.

 

 

 

 

 

 

12. Gabriel Landeskog, 20 år, ishockeyspelare.

20-årigt ishockeyproffs som spelar med Colorado Avalanche och Djurgården. Blev i år den yngste lagkaptenen någonsin i NHL. Tredje och i särklass yngste svensk ­genom tiderna att belönas med Calder Memorial Trophy som NHL:s bästa nykomling.

 

 

 

 

 

Malik13. Malik Bendjelloul, 35 år, regissör.

Malik är regissören bakom Searching for Sugarman, en av de mest framgångsrika svenska dokumentärerna någonsin. Filmen har belönats med priser på filmfestivaler som Sundance, Durban filmfestival, Los Angeles filmfestival, Melbourne filmfestival och Moskva filmfestival.

 

 

 

 

 

14. Ina Bäckström, 24 år, dataspelsdesigner.

Ina utbildar sig till dataspelsdesigner och tänker förändra normerna i den mansdominerade spelbranschen. Vid sidan av studierna har hon varit med och startat upp E-sportsbaren BarCraft och föreningen Frizone Gaming Guild som arbetar för att främja tjejers spelande. Hon har också varit programledare för de första tv-sända esport-programmen i Sverige.

 

 

 

 

 

Maria Nilsdotter15. Maria Nilsdotter, 31 år, smyckesdesigner.

Vid Sveriges mest prestige­fyllda designerpris Guldknappen blev Maria i år utsedd till ­vinnare i ­kategorin Accessoarer. Utöver det har hon fått många internationella stilikoner att bära hennes smycken. Att Madonna uppträdde i samband med Super Bowl tillsammans med dansare iklädda Maria Nilsdotters ­tiaror är bara ett exempel.

> Läs mer om Maria!

 

 

16. Alva Snis Sigtryggsson, 19 år, fältbiolog.

Alva var med och räddade Ojnareområdet på Gotland från den ­kalkbrytning som ­företaget Nordkalk vill genomföra. Detta bidrog till att hon vann Världsnaturfondens pris Årets miljöhjälte 2012. I motiveringen skriver ­juryn bland annat att Alva är en ­modig, genuin och äkta miljöhjälte med ett enormt engagemang och en vilja att faktiskt förändra världen.

 

 

 

17. Brita Kämpe, 24 år, student.

Förutom toppresultat från två av Sveriges ­främsta universitet, Handelshögskolan i Stockholm och Kungliga tekniska högskolan, är Brita engagerad i en mängd initiativ för att göra livet bättre för andra. Bland annat är hon medgrundare till Young Drive Academy i Botswana som inom kort kommer att hjälpa unga entreprenörer i Afrika att lyckas med sina drömmar.

 

 

 

 

 

Yohio18. YOHIO, 17 år, artist.

Hemma i Sundsvall har han blivit retad för sin stil. I år har han fått ­revansch. Klädd som Lolita erövrar han Japan med sin musik och är en av Sveriges mest ­lovande musikexporter. Aktuell i Melodifestivalen 2013.

 

 

 

 

 

 

 

Claudia Olsson19. Claudia Olsson, 28 år, naturkraft.

Har under 2012 grundat och lett ACCESS Health Internationals ­expansion i Sydostasien. Konsult­organisationen hjälper till att identifiera innovativa teknologier och designa ­lösningar för världens åldrande befolkning. Hon har även genomfört en studie av Japans teknologi, innovation och system­byggande för den åldrande ­befolkningen.

 

 

 

 

Christoffer 20. Christoffer Sundberg, 18 år, entreprenör.

Tillsammans med två ­vänner driver Christoffer Elots, ett företag som ­utbildar seniorer i dator­användning. Affärsidén gav honom ­utmärkelsen Sveriges ungdoms­entreprenör 2012 med motiveringen att Elots öppnar datorernas värld för en grupp som har stor nytta av ­tekniken både ­socialt och i informations­inhämtande syfte.

> Läs mer om Christoffer!

 

 

Marlena Batist21. Marlena Batist, 30 år, entreprenör och föreläsare.

I januari fick 10 000 ­gymnasister Marlenas bok Så här kan du också starta ­företag, som nyanserar ­synen på entreprenörskap och ­uppmuntrar unga att se möjligheten att starta eget. Hon är före detta ­varumärkesstrateg som ­sedan 2010 har bloggat och föreläst om entreprenörskap och marknadsföring samt drivit flera företag och sajter.

> Läs mer om Marlena här!

 

 

22. Carolina Neurath, 27 år, journalist.

Supertalangen och tidigare Guldspadenvinnaren Carolina ­arbetar som ekonomi­journalist på Svenska Dagbladet. I år har hon utsetts till Sveriges bästa ekonomijournalist, enligt pr-byrån Hallvarsson & Halvarssons årliga undersökning på ­finansmarknaden.

 

 

 

 

 

 

daniel ek23. Daniel Ek, 29 år, vd Spotify.

Grundare till det extremt framgångsrika musikföretaget Spotify. Daniel har under 2012 blivit utnämnd till ”Världens viktigaste person inom musikbranschen” av den amerikanska affärstidningen Forbes. I år har han även fått Kompetensgalans stora ­hederspris.

 

 

 

 

 

 

24. Kerstin Fredriksson, 22 år, företagare.

”Någon som har varit ­generaldirektör i sitt ­hemland ska inte behöva söka jobb som restaurangbiträde.” Det säger Kerstin Fredriksson som därför har startat rekryterings­firman Jobgration vars ambition är att få in högutbildade personer med ­utländsk bakgrund på den svenska arbetsmarknaden. Hon kallar det en win-win-situation för arbetsgivare, arbetssökande med utländsk bakgrund och samhället i stort.

 

 

25. Agnes-Lo Åkerlind, 32 år, radio- och tv-producent.

Producenten som är ­hjärnan bakom förra årets Kristallen-vinnare Rebecca & Fiona och 2012 års ­succédokumentärserie Danne och Bleckan, från ingenting till nånting som har gått i SVT Play. Nominerad till Stora Journalistpriset 2012 i kategorin Årets Förnyare.

 

 

 

 

 

26. Filippa Odevall, 29 år, yogalärare.

Har under 2012 jobbat för att integrera yoga i skolan för att minska stress och ge bättre självkänsla och kroppsmedvetenhet för barn och unga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27. Makode Linde, 32 år, konstnär.

Konstnär och upphovsman till tårtan Painful Cake som kulturministern skar i ­under en invigning på Moderna museet i april. Konstverket startade en stor ­debatt om rasism och uppmärksammandes i flera länder.

 

 

 

 

 

 

 

Sunniva Fallan Röd28. Sunniva Fallan Röd, 39 år, hotelldirektör.

Hotelldirektör för Rica Hotels som under året fått ­utmärkelsen Årets ­framtidschef på Kompetens­galan. Priset ­tilldelas en chef som genom ­lyhördhet och mod att tänka nytt har lett yngre medarbetare med goda ­resultat.

 

 

 

 

 

 

29. Kristoffer Triumf, 38 år, podcastprofil och komiker.

Med gäster som Mona Sahlin och Henrik Schyffert har han gjort succé med sin podcast Värvet. Utnämnd till Årets Skrattstock på Svenska Stand up-galan 2012 och fick pris vid Svenska poddradiogalan 2012 som bästa amatörkanal.

 

 

 

 

 

Amir30. Amir Sajadi, 29 år, samhällsentreprenör.

Vd och grundare av Hjärna, Hjärta, Cash som investeringar kapital och kompetens i människor och företag som driver samhällsförändring. Med Hjärna, Hjärta Cash ligger han även bakom Idéjakten, en tävling som syftar till att hjälpa och uppmuntra ungas sociala innovationer.

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om Uppstickarna!

» Se Heta listan med Uppstickarna 2012, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2012, plats 66-100

 

Intervjuer med Uppstickarna:

”Planen är att misslyckas mycket of ofta” – Marlena batist, Johannes Hansen och Johanna Dahlin, Elin Östling och Amanda Lundeteg.

”Att slå igenom i Japan är uppstickigt” – YOHIO, Nina Åkestam, Martin Källström och Sara Magnusson

”Att bryta ihop i tv var underligt” – Gina Dirawi, Ashkan Safaee, Marcus Hartwall och Sandra Olofsson

”De sa att jag var dömd till att misslyckas” – Anitha Schulman, Cecilia Andrén Nyström, Christoffer Sundberg och Arvid Morin, Oscar Lundin och Benjamin Kainz.

Fyra Uppstickare med känsla för livet – Adam Pålsson, Carl Reuterskiöld, Julia Mjörnstedt och Maria Nilsdotter.