30 Nov 2011 kl: 00:00

Uppstickarna 2011: Topplistan 1-30

1. Johanna Koljonen
Johanna Koljonen är programledaren och filmkritikern som genom ett Twitterinlägg om sitt dåliga sexminne fick hela Sverige att Prata om det. För sitt initiativ fick hon nyligen, tillsammans med Sofia Mirjamsdotter, Stora journalistpriset i kategorin årets förnyare 2011. Att bli utnämnd till årets Uppstickare tycker hon känns härligt, och samtidigt lite konstigt.
» Läs mer!

 

 

2. Molly Ränge
Molly Ränge är drivkraften bakom senaste jobbsnackisen och lunchdiscot Lunch beat. Det började med fjorton personer och en stereo i ett garage under Hötorget i Stockholm. Nu har fenomenet spridit sig och finns i både Malmö, Göteborg och flera andra svenska städer – samt i Belgrad.
» Läs mer!

 

3. Daniel Mendoza
Årets Uppstickartrea, Daniel Mendoza, gav sig in i en tuff bransch och startade ett magasin med bara goda nyheter, som en motvikt till mediernas mörka nyhetsrapportering. Nu har Good news magazine funnits i ett år och antalet prenumeranter ökar stadigt.
» Läs mer!

 

 

 

 

4. Markus Persson, 32, spelutvecklare
När Markus Perssons dataspel Minecraft hade sålt i omkring en halv miljon exemplar hörde idolerna på spelföretaget Valve i Seattle av sig med ett jobberbjudande. Men Markus valde att tacka nej och startade eget i stället. I november släpptes den fulla versionen av Minecraft, vars beta-version dessförinnan hann säljas i över fyra miljoner exemplar.

» Läs mer!

 

 

5. Annie Lööf, 28, partiledare
Att kalla Annie Lööfs framfart i den svenska politiken för en kometkarriär är en underdrift. Efter fem år i riksdagen valdes hon i september till ny partiledare för centerpartiet, den yngsta någonsin. Strax därefter utsågs hon till näringsminister, en utveckling som måste ha känts helt orimlig när hon som gymnasist för tio år sedan började intressera sig för parti­politik på allvar. » Läs mer!

 

 

6. Anton Hysén, 20, fotbollsspelare
Kritikerna började mumla direkt: ”Vad spelar hans sexualitet för roll, han jagar ju bara en boll?” Och visst kan man ifrågasätta uppmärksamheten kring en fotbollsspelares romantiska preferenser, men när tystnaden har varit så kompakt under så lång tid är det både modigt och viktigt att prata om självklara saker. 2011 fick Sverige den första öppet homosexuella herrfotbollsspelaren någonsin i Anton Hysén, vänsterback i Utsiktens BK. Var är alla andra?

 


7. Tove Meyer, 28, researcher
Under en period pratade hela Sverige om samma sak. På fikarasten fnittrades det om kungens inringda kaffeflickor och hans majestäts besök på mindre lämpliga klubbar. Tove Meyer var bara 24 år när hon blev tillfrågad om att hjälpa till med researchen för boken Den motvillige monarken. När den släpptes i slutet av förra året följdes releasen av en lång debatt om kungens lämplighet som statschef.

» Läs mer!

 


8. Soledad Piñero Misa, 34, social entreprenör

Hur gör man för att lära barn mer om vilka rättigheter de har, hur man kan vara snällare mot miljön och hur hållbarheten hänger ihop på ett globalt plan? Soledad Piñero Misa startade Retoy, en samlingsplats för barn där leken blir ett verktyg för alla våra nyfikna små världsmedborgare. Här finns bland annat ett leksaksbibliotek där man kan byta in en gammal leksak mot en ny. Briljant i all sin enkelhet.
» Läs mer!

 

 

9. Alicia Vikander, 23, skådespelerska
Väldigt få skådespelare kniper en Guldbagge för bästa huvudroll för sin debutfilm. Alicia Vikanders rollprestation som Katarina
i filmen Till det som är vackert gav henne inte bara Sveriges finaste filmpris – den fick också Hollywood att kolla in henne lite noggrannare. Under nästa år syns hon i både A royal affair med Mads Mikkelsen och Anna Karenina med Keira Knightley.

 

 

10. Johan Wendt, 33, samhällsentreprenör
Oss emellan tycker Johan Wendt inte att matte är världens roligaste ämne – han råkar bara ha väldigt lätt för det. Nu hjälper han andra som inte har det lika lätt med bråk och derivater. Genom föreningen Mattecentrum kan barn och ungdomar i hela Sverige få mattehjälp från 170 volontärarbetande civilingenjörer, naturvetare och matematiker.

» Läs mer!

 

 

11. Sebastian Ingrosso, 29, Axel ”Axwell” Hedfors, 34 & Steve Angello, 28

Det är få dj:s förunnat att överhuvudtaget kunna leva på musiken. Efter tio år bakom skivspelarna har killarna bakom housetrion Swedish house mafia dragit in miljoner, både genom arenaspelningar och samarbeten med artister som Madonna och Pharrell Williams. Den 16 december spelar de på legendariska Madison square garden i New York – en konsert vars 20 000 biljetter sålde slut på 20 minuter.

 

 

12. Natalia Altewai & Randa Saome, 26, designer

Fjädrar, pärlor, neopren, perforerade tyger. Det är bland annat den eleganta mixen av material som har fått designduon Altewai Saome att bli årets snackis i Modesverige. Genombrottet kom efter en kritikerrosad visning på Stockholm fashion week i februari, som följdes upp av en lika hyllad visning i augusti. Duon blev också utvald till att delta i Svenska moderådets projekt Rookies 2011. » Läs mer!

 

 


13. Carolina Neurath, 26, ekonomijournalist

Carolina Neurath brinner för journalistyrket. Direkt efter studierna på JMK i Stockholm började medieföretagen dra i henne. Valet landade på jobbet som grävande näringslivsreporter på Svenska dagbladet, och för ett år sedan tog hon tjänstledigt för att skriva en bok. I augusti briserade hennes bomb i Ekonomisverige – boken Den stora bankhärvan om kraschen i HQ bank. Till skillnad från många andra vågar hon också peka ut en person som skyldig till att banken föll – styrelse­ordförande Mats Qviberg. » Läs mer!

 

14. Anna Haupt, 31 & Terese Alstin, 31, innovatörer

Världens vanligaste ursäkt för att man inte vill använda cykelhjälm: man blir så ful i håret. Och så är det ju inte så snyggt när man har den på sig heller. Innovatörerna Anna Haupt och Terese Alstin har de senaste fem åren jobbat med lösningen – den uppblåsbara cykelhjälmen Hövding. Hjälmen ser ut som en krage och är lätt att gömma under en sjal, men vid krock fungerar den som en airbag och fälls ut till ett skyddande hölje runt huvudet. I november kom hjälmen äntligen ut på konsumentmarknaden.

 

 

15. Lisa Aschan, 33, filmregissör

När Lisa Aschans film­debut Apflickorna hade premiär haglade de höga betygen. Filmen, som handlar om två flickor och deras liv i ridhuset, kan faktiskt sägas vara Sveriges bästa film – den har fått det högsta snittbetyget sedan Film­institutet började med sina mätningar 2007.

16. Marie Reinicke, 30, scoutordförande

40 000 scouter på ett fält utanför Kristianstad i Skåne – Marie Reinicke, ordförande i Jamboree executive team och den första kvinnliga arrangören av världens största scout­läger, hade en del att hålla reda på i somras. Under tolv dagar samlades unga scouter från hela världen för att utöva Simply scouting, alltså kärn­verksamheten inom scoutrörelsen.

» Läs mer!

 

17. Behrang Miri, 27, konstnärlig ledare

Behrang Miri brinner för det mångkulturella Sverige, för ett land där alla har samma möjlighet att ta plats och synas på samma villkor. Han gör det genom konsten, på scenen som skådespelare, i skivstudion som artist och från årsskiftet på jobbet som konstnärlig ledare för Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet.

» Läs mer!

18. Nadja Hatem, 31 & Anuta Sjunghamn, 29, jurister

Att söka sig till en juristbyrå kan kännas läskigt. Om du dessutom inte pratar särskilt bra svenska kan uppgiften kännas oöverstiglig. Nadja Hatem och Anuta Sjunghamn såg behovet av jurister som kan flera språk och har insikt i andra kulturer och bestämde sig för att starta en byrå som gör den rättsliga processen tillgänglig för alla. » Läs mer!

19. Iman Aldebe, 26, designer

Iman Aldebe vill göra huvud­sjalen till något vackert. Med sina spektakulära kreationer förvandlas den muslimska symbolen till en accessoar som även icke-muslimer kan använda. Hennes kollektion Eco luxury är tänkt till muslimska kvinnor i karriären, och efter en modefotografering på Stureplan i Stockholm menade hon själv att hennes kläder passar den nya generationen muslimska kvinnor, som ett ”Sex and the city i Mellanöstern – fast utan sex dårå (om de inte är gifta)”. » Läs mer!

 

20. Noomi Rapace, 31, skådespelerska

Noomi Rapace fortsätter att sticka upp och ut – numera också utomlands. Om ett par veckor har Sherlock Holmes: A game of shadows biopremiär med Noomi i en av huvudrollerna, och Hollywood pratar fortfarande om hennes tolkning av Lisbeth Salander.

 

 

 

 

 

21. Joel Kinnaman, 31, skådespelare
Joel Kinnaman kämpar för att lyckas på andra sidan Atlanten. Och hittills går det bra. Till jul har The girl with the dragon tattoo premiär med Joel
i rollen som journalisten Christer Malm, och de närmaste åren kan vi se honom i filmer som Safe house med Denzel Washington, Lola Versus med Bill Pullman och den svenska Snabba cash 2.

 

22. Marie Dacke, 38, forskare
Marie Dacke jobbar hårt för att förenkla beskrivningen av sin forskning, och i somras vann hon därför Science slam, en ståupp-tävling där forskare ska presentera sina resultat så underhållande som möjligt. Maries beskrivning av varför en dyngbagge kan rulla bajs spikrakt genom att navigera efter stjärnorna vann juryns hjärta.

 

23. Lars Andersson, 37, Max-medarbetare
Personer med funktionshinder står ofta utanför arbetsmarknaden. Lars Andersson lever med både dyslexi och adhd. Efter tolv år som arbetslös kom till slut vändningen i form av ett pilotprojekt på hamburgerkedjan Max som syftar till att nyttja de udda förutsättningarna i stället för att rädas dem. I dag föreläser Lars om sina handikapp, och i Almedalen grillade han partiledarna om funktionshinder och arbetsmarknaden. » Läs mer!

 

 

24. Gustav Fridolin, 28 & Åsa Romson, 39, språkrör
Deras företrädare var omåttligt populära, men Miljöpartiets nya duo Gustav Fridolin och Åsa Romson verkar kunna leva upp till förväntningarna. Miljöpartiets opinionssiffror fortsätter att öka, och i dag leder Gustav och Åsa Sveriges tredje största parti.

 

25. Heidi Harman, 32, Run along
Sverige är mörkt på vintern. En stor del av året är det nattsvart redan när du kommer hem från jobbet eller skolan. Som tjej kan det vara läskigt att ge sig ut och springa på dåligt upplysta gångvägar eller avlägsna elljusspår. Därför startade Heidi Harman löparnätverket Run along, som kopplar samman tjejer som vill löpträna och ser till att de slipper göra det ensamma. » Läs mer!

 

26. Amir Sajadi, 28, veterinärsentreprenör
När ett husdjur blir sjukt kan det sluta riktigt dyrt för dess ägare. Det vill Amir Sajadi ändra på. I början av året satsade han på att förändra en traditionell bransch genom att starta en ny veterinärmottagning med lågprisinriktning i centrala Malmö. » Läs mer!

 


27. Ada Wester, 31, förläggare
Ända sedan Ada Wester förstod varifrån böcker kommer ville hon starta förlag. I dag har hon två Augustpris på meritlistan, trots att hon bara har varit i branschen i några år. Det visar på en fingerkänsla som genom­syrar utgivningen på förlaget Gilla böcker, vare sig det handlar om vardagsromantiska romaner, pekböcker eller Sveriges första e-bok med extramaterial. » Läs mer!

 

28. Julia Frej & Kakan Hermansson, 24 & 29, komiker
2011 var året då play­kanalernas utbud på allvar fick ett egenvärde i form av program producerade direkt till webben. SVT plays humorsatsning lyfts främst av Kakan & Julia. Till toner av modern popmusik parodierar de trender inom musiken och aktuella teman. Bland ämnena som har manglats i duons hitmaskin finns både champagnevaskning och Wikileaks.

 

 

29. Eric Wahlforss & Alexander Ljung, 31 & 29, Soundcloud
Fem miljoner användare kan inte ha fel – musiktjänsten Soundcloud har uppenbarligen fyllt ett tomrum. Eric Wahlforss och Alexander Ljung lämnade Sverige 2008 för att satsa på sin communityidé som gör det möjligt för musikskapare att spela in och ladda upp ljudfiler. I dag finns kontor i Berlin, London och San Francisco.

 

 

30. Cecilia Forss, 26, skådespelerska
2011 har varit ett hektiskt år för Cecilia Forss. Icas reklamfilmer fortsätter att rulla, hon berättade om en betydligt äldre skådespelarkollegas sexuella övertramp i sitt sommarprat och agerade sidekick till Idol-programledaren Pär Lernström under höstens auditionresa. » Läs mer!

 

 

 

 

Foto: Jezzica Sunmo (1, 2, 3, 5, 24), Annelie Hildonen (7), Patrick Tollgren Lazarov (16), Stipan Kopilovic (19), Sveriges Television (28), Marguerite Seger (30)

 

 

Läs mer:


» Läs mer om Uppstickarna 2011 här

» Se Heta listan med Uppstickarna 2011, plats 31-65
» Se Varma listan med Uppstickarna 2011, plats 66-100