Hoppa till:
Birgitta Ohlsson
Petra Lilja & Jenny Nordberg
Marcus Hellner
Nikoo Bazsefidpay
Niklas Orrenius
6. Birgitta Ohlsson, 35, EU-minister
I år blev folkpartisten Birgitta Ohlsson Sveriges EU-minister – bara det är en stor grej. Då gick hon ut med att hon ville driva frågor som jordbruksstödet, prostitution och behandling av romerna – och stack raskt ut hakan genom att kritisera Frankrike för det sistnämnda. Lägg därtill att hon gett svar på tal till alla som har ifrågasatt att hon var gravid samtidigt som hon fick EU-ministerposten. ”Jag är gift med en modern man och inte med en dinosaurie”, förklarade hon själv på sin blogg.
Vilken person inspirerar dig och varför?
– Som EU-minister Simone Veil, Frankrikes första kvinnliga minister som överlevde Auscwitz som ung flicka. Hon var en feministisk pionjär och drev igenom den franska abortlagstiftningen. Folkpartiets f.d. partiledare Per Ahlmark har också alltid varit en principfast mentor och ideologisk förebild.
Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Politiskt att Alliansen vann valet igen och att jag fick fortsatt förtroende som minister. Personligt att bli mamma i somras till världens coolaste lilla Stella.
Vad har du för planer för 2011?
– Nu är framförallt utmaningen att få tillvaron att gå ihop som både mamma och minister under våren. Min make som varit föräldraledig från den dag Stella föddes går tillbaka till sitt jobb i början av året. Sedan är det tänkt att jag ska ta Stella mycket under våren, jobba lite hemifrån, minimera onödiga resor och ha med henne.
Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Att göra det ingen politiker med självbevarelsedrift någonsin gör, det vill säga öppet vara intresserad av ministeruppdraget. Dessutom gravid!
7. Petra Lilja, 37, och Jenny Nordberg, 32, entreprenörer och designers, Apokalyps labotek
Redan sedan starten av deras designstudio har Petra och Jenny, som är industridesigners i grunden, fått pris efter pris. Tanken är att deras design ska jobba för en hållbar utveckling – och de jobbar mest med återanvänt material. Till exempel vann de tidigare i år kategorin Best recycling design i Wallpaper design awards 2010 – för deras golv som är gjorda av gamla bildäck. Förra året gjorde de sin mycket uppmärksammade falafeltvål, en tvål gjord på överbliven frityrolja från falafel.
Vilka personer inspirerar er och varför?
– Personer med engagemang och drivkraft, som brinner för olika frågor och som har en optimistisk syn på tillvaron. Personer med inställningen att allt är möjligt trots små medel och begränsade förutsättningar.
Vad har varit er största utmaning senaste året?
– Vår största utmaning är konstigt nog en självklarhet. Vår största utmaning är, och har alltid varit, att få folk att förstå att det är bättre för allt och alla om vi jobbar på ett hållbart sätt.
Vad har ni för planer för 2011?
– 2011 kommer vi att genomföra projekt samt lansera nya produkter och möbler i bland annat Sydafrika, Island och Kenya. Golvet, The Parquet, kommer förhoppningsvis ut på marknaden och vi flyttar till nytt labotek.
Vad är det uppstickigaste ni har gjort senaste året?
– Vunnit internationella Wallpaper Design Award i kategorin Best Recycling.
8. Marcus Hellner, 25, längdskidåkare
Han är längdskidåkaren som till vardags tävlar i Gellivare skidallians och som blev dubbel olympisk mästare vid OS i Vancouver tidigare i år. Trots segrarna är Marcus en jordnära kille som på sin hemsida Marcushellner.se bloggar om livet i norr, sin träning och vad han tycker om vintern. Nu laddar han för VM i Oslo 2011, men han väljer envist att stanna kvar i Gällivare i stället för att flytta ner till skidgettot i Östersund.
9. Nikoo Bazsefidpay, 25, tandläkare och ordförande i Tandläkare utan gränser
Den 25-åriga tandläkaren på Folktandvården hade knappt hunnit gå ut plugget förrän hon startade den ideella organisationen Tandläkare utan gränser. Tillsammans med ett gäng personer från tandvårds-Sverige skickar de ut volontärer för att jobba med tandvård i länder där den är eftersatt. I år gick de första resorna till Zimbabwe och nu planerar man för att eventuellt fortsätta till Etiopien. Nikoo fick också årets IM-pris (Individuell Människohjälp) för hennes arbete med Tandläkare utan gränser.
Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Min familj, det vill säga min mamma,pappa och syster. Vi flyttade till Sverige för cirka tolv år sedan. Jag har sett dem bemöta och besegra så många utmaningar på vägen. De har aldrig gett upp. Deras stöd är orsaken till att jag har lyckats.
Vad har varit din största utmaning det senaste året?
– Att som student utan några kontaktnätverk bara sätta igång med ett arbete som bara har växt. Att starta organisationen ”Tandläkare utan gränser”. Att som kvinna möta alla höguppsatta personer i olika länder och bara genom mitt ord få de att tro på det mitt hjärta tror på.
Vad har du för planer för 2011?
– 2011 vill jag att organisationen ska fortsätta med sina framgångar. Vi ska ska skicka flera grupper till Zimbabwe, om möjligt börja även med Etiopien. Samt att jobba vidare på ett projekt i Sverige, som jag brinner för väldigt mycket.
Vad är det uppstickigaste du har gjort det senaste året?
– Jag har startat ideella organisationen ”Tandläkare utan gränser” Genom detta har redan 2 grupper volontärer varit i Zimbabwe hjälp otaliga människor med deras tandvård. Jag har lyckats som ordförande driva organisationen frammåt och vi har nära 400 medlemmar på 1½ år. Allt har gått så bra, så snabbt. Jag har även hunnit delta i volontärprojket, en upplevelse som går inte att mäta mot något annat i livet.
10. Niklas Orrenius, journalist, Sydsvenska dagbladet
Journalist som i år skrev en mästerlig bok om Sverigedemokraterna: Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. Inte bara är han en intraprenör på Sydsvenskan utan även i journalistkåren i stort när det gäller att leda arbetet i hur Sverigedemokraterna ska omskrivas och granskas.
Foto: Roland Karlsson (6), Lotten Pålsson (7), Björn Leijon (9)
Till Uppstickarna 11-15»
Hela Uppstickarlistan plats 1-25
Hela Uppstickarlistan plats 26-100
Läs mer om Uppstickarna 2010