30 Sep 2010 kl: 00:00

Uppstickarna 2010 – plats 16-20

«Till Uppstickarna 11-15

Hoppa till:
Sabine Millberg
Gustav Fridlund
Odile Fallenius
Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick
Claudia Olsson

16. Sabine Millberg, 22, företagare och kommunikatör, YoMamaCrew
Sabine är engagerad i Lilla barnets fond och samlar in pengar för att forska om hur man ska förutsäga, förebygga och behandla nyföddas hälsa. I år drev hon till fördel för projektet och i företaget Yo mama crew igenom ett projekt där hennes mamma, Rosie Millberg som 1977 var Sveriges första kvinna att tävla mot endast män i dragracing, gjorde en mycket uppmärksammad comeback.

17. Gustav Fridlund, 35, utvecklingsledare, kommunledningsförvaltningen, Botkyrka kommun
Utvecklingsledare som projektleder den så kallade upplevelsesatsningen i Botkyrka kommun, som skapat en helt ny bild av Botkyrka. Bland annat har satsningen fått igång Cirkus Cirkör, Subtopia och nu det nya nöjesfältet som ska byggas och som ska bli störst i Norden. Extra uppstickigt är att han för flera år sedan låg bakom den episka hiphopsamlingen Sidewalk Headliners. Så mycket entreprenör man kan bli i en kommunförvaltning!

18. Odile Fallenius, 30, skattejurist och delägare, Vinge
Det var bara fem år sedan hon tog sin jur.kand-examen. I år blir skattejuristen Odile Fallenius den yngsta delägaren någonsin på advokatfirman Vinge. Hon rekryterades direkt från Linklaters och tog även med sig sitt team på ytterligare tre jurister över till Vinge. Men innan hon sätter igång på allvar kommer hon att vara föräldraledig till i februari med sin lilla Greta som föddes i somras.

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Jag hämtar inspiration från många olika personer, från såväl kollegor och vänner som familj. Framförallt inspireras jag av personer med driv som får saker och ting att hända.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?
– Rent yrkesmässigt har den största utmaningen varit min nya roll på Vinge och all uppmärksamhet den har fört med sig. På det privata planet har den största utmaningen givetvis varit att bli mamma till lilla Greta.

Vad har du för planer för 2011?
– Komma igång med mitt arbete på Vinge, fortsätta utvecklas inom mitt område och bidra till ett ännu starkare skatteteam.

Vad är det uppstickigaste du gjort det senaste året?
– Att byta byrå och som 29-åring bli invald delägare på Vinge bara ett par dagar innan min föräldrarledighet.

19. Rebecca Scheja, 21, och Fiona Fitzpatrick, 24, musikproducerande DJs
Sommaren 2010 tillhörde Rebecca & Fiona – Sveriges nya it-tjejer tillika DJ:s och bloggfenomen. I år producerade och sjöng de in låten Luminary Ones som blev en riktig sommarhit. Under hösten sänds dessutom deras egen tv-serie på Svt play.

20. Claudia Olsson, 26, topptalang och nybliven vd
”En unik person med gränslöst mod och sann inre övertygelse om att åstadkomma global social förändring”. Så tyckte juryn i talangnätverket Nova 100 när de utnämnde Claudia Olsson till ”Årets Nova” – landets främsta topptalang. Femspråkiga Claudia Olsson överlappar studierna i industriell ekonomi och energiteknik vid KTH, med att landa ett vd-jobb för Access health International Southeast Asia. Vid sidan av sina studier har hon lett flera internationella projekt, bland andra SIYSS för Nobelstiftelsen, Swedish-american life science summit och Project Peru.

Vilken person inspirerar dig och varför?
– Jag inspireras av möten med olika människor och tror att man kan lära från varje människa man möter -varken sig det är barn på landsbygden i Indien eller superentreprenörer i Silicon Valley. En person som inspirerat mig mycket under det gångna året är astronauten Dan Barry som sökte till NASA i tolv år innan han blev antagen. Nu har han deltagit i tre olika rymdfärder och jobbar med att inspirera ledare och entreprenörer på Singularity University. Jag inspireras av personer som vågar följa sina drömmar.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?
– Min största utmaning under året har varit uppstarten av ACCESS Health International i Sydostasien. Jag blev nyligen erbjuden möjligheten att etablera organisationen i Singapore vilket ställer stora krav på mig som ledare och entreprenör. Samtidigt är det oerhört spännande att jobba med health care och life science i en av världens mest dynamiska marknader.

Vad har du för planer för 2011?
– Under 2011 hoppas jag utveckla ACCESS Health International vidare för att kunna bidra till kunskapsöverföringen om effektiva hälsosystem och hälsoteknologi så att fler människor i världens tillväxtländer ska få tillgång till högkvalitativ sjukvård.

Vad är det uppstickigaste du har gjort det senaste året?
– Jag blev utsedd till Årets Nova – Sveriges främsta talang- av nätverket Nova 100 och fick sedan möjligheten att som första svensk delta i NASAs och Googles program med fokus på exponentiellt accelererande teknologier och mänsklighetens största utmaningar, Singularity university.

Foto: Johan Larsson/SVT (19)

Till Uppstickarna 21-25»

Hela Uppstickarlistan plats 1-25
Hela Uppstickarlistan plats 26-100
Läs mer om Uppstickarna 2010