30 Sep 2010 kl: 00:00

Uppstickarna 2010 – plats 11-15

«Till Uppstickarna 6-10

Hoppa till:
Cecilia Hertz

Daniel Boyacioglu
Maria Ingelsson
Axel Gordh Humlesjö
Anna Starrén och Camilla Bredin

11. Cecilia Hertz, 39, rymddesigner och entreprenör,Umbilical Design
Hon är Sveriges enda rymddesigner och driver dessutom eget företag. Men det började med att Cecilia Hertz blev grymt inspirerad av miljön på Nasa, där hon gjorde sitt examensarbete för tio år sedan. I grunden är hon industridesigner och i dag arbetar hon med rymddesign och med rymdtekniköverföring. Senast var hon med och drev projektet Down to earth, som ska koppla ihop rymden med en hållbar utveckling och dessutom få fler unga att intressera sig för teknik. I oktober visades ett urval av de koncept som de hittills arbetat fram i den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai.

Vilka personer inspirerar dig och varför?
− De personer jag jobbar med inom NASA och ESA, Europeiska rymdorganisationen. De är väldigt duktiga människor som har en otrolig kompetens och besitter enorma kunskaper. De har en sådan passion för det de gör och har en så härlig ”everything is possible”-mentalitet där allt är möjligt.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?
− Det är en kombination av jobb och det privata. Ser man tillbaka blev jag ju mamma förra året till son nummer två. Under året bröt jag även foten och nu senast detta år också axeln. Trots det lyckades jag starta och utveckla projektet Down to Earth som vi jobbar med. Då är det tur att man är uppfostrat med NASAs ”allt är möjligt”-tänket. Det bär man med sig som en energi.

Vad har du för planer för 2011?
− Vidareutveckla Down to earth-projektet och starta upp det i USA och Kina.

Vad är det uppstickigaste du har gjort det senaste året?
− Med hjälp av en kontakt fick vi Down to earth-projektet presenterat för Obamas högra hand inom science and technology vid en middag vid Vita huset. Man ska sikta högt om man vill nå ut med sina projekt. Vi fick en jättebra respons och kan nu bana väg framåt i USA med hjälp av dessa ingångar.

12. Daniel Boyacioglu, 29, poet och estradör
Den före detta brottaren tillika poeten
bestämde sig för att tillsammans med Paula af Malmborg Ward göra en opera. Operan, som går under namnet Triumf och tragedi, handlar om brottaren Mikael Ljungberg som begick självmord. Arbetet har tagit fem år och operan hade nyligen premiär på Kungliga operan i Stockholm. Daniel Boyacioglu har vunnit SM i poetry slam två gånger. Han skivdebuterade med The very best, uppföljaren hette Visa 2007 – show me the money. Hans första diktsamling, med titeln I stället för hiphop, sålde i cirka 5 000 exemplar.

13. Maria Ingelsson, 33, advokat och delägare, advokatfirman Lindahl
Utöver att vara advokat och delägare i advokatfirman Lindahl är Maria Ingelsson med i Veckans Affärers/Novares mentorskapsprogram för unga karriärkvinnor. Sedan dess har hon grundat Stockholms Handels-kammares nätverk för Unga rådgivare och Q-ics, ett nätverk för unga kvinnliga ledare i Uppsala. Hon är involverad i många projekt som hjälper entreprenörer att starta företag och lyckas med sina affärer på lång sikt. För detta har hon fått pris i den globala finalen för Framtidens Ledare – och är därmed den första svenska kvinna genom tiderna att tilldelas priset som sedan 1931 har delats ut till personer som John F. Kennedy, Linus Rovalds, Jackie Chan och Elvis Presley. Mäktigt!

Vilka människor inspirerar dig och varför?
Jag inspireras av människor som har ett genuint intresse för vad de gör och som smittar andra med sin energi. Det kan vara inom alla branscher – antikexperten Knut Knutsson, skidåkaren Charlotte Kalla och advokaten Elisabeth Massi Fritz är några exempel.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?
Min största – och roligaste – utmaning under året som gick var att träda in i rollen som delägare på byrån, från att ha jobbat som anställd i mer än sju års tid.

Vad har du för planer för 2011?
Tillsammans med mina kompanjoner och medarbetare ska jag fortsätta att utveckla advokatfirman Lindahl till en ännu bättre leverantör av juridiska tjänster, och en ännu bättre arbetsplats. Jag har personligen ett särskilt engagemang för arbetsvillkoren för våra anställda; det ska vara möjligt att göra karriär på advokatbyrån och samtidigt bibehålla en nära relation till familj och vänner. Båda delarna behövs för att vi ska må bra, vilket i sin tur är en förutsättning för att vi ska vara duktiga rådgivare.

Vad är det uppstickigaste du gjort det senaste året?
Förmodligen mitt tacktal när jag tog emot den internationella juniorhandelskammarens pris som en av ”Ten Outstanding Young Persons in the world”. Jag pratade om att vi bör eftersträva ökad jämställdhet inom advokatkåren, och affärslivet i stort, och om hur vi kan jobba med dessa frågor. Med svenska mått mätt var det ett ganska okontroversiellt tal. Men den uppfattningen delades uppenbarligen inte av hela publiken, där konferensdeltagare från ett 40-tal länder fanns representerade… Desto viktigare att jag valde att prata om just dessa saker!

14. Axel Gordh Humlesjö, 24, journalist och programledare, Sveriges television
Den unga journalisten och programledaren lyckades inte bara bli Stina Lundberg Dabrowskis och senare Janne Josefssons sidekick i tv-programmet Debatt. Under EU-valet 2009 var han dessutom programledare för SVT:s satsning på Youtube där politiker fick svara på frågor från väljarna. Nu är han redaktör för samhällsprogrammet Uppdrag granskning – ett tungt uppdrag för en 24-åring.

15. Anna Starrén, 38, & Camilla Bredin, 38, modedesigners, Oddbirds
I grunden är de florister, men när de två modeskaparna började jobba tillsammans med inredning insåg de hur mycket spill och restprodukter det finns i textilindustrin. De startade Oddbirds, vars första kollektion består av bland annat plädar, kuddar och väskor av tyg- och tapetrester. Den romantiska och bohemiska kollektionen blev en braksuccé med stor uppmärksamhet på Formexgalan tidigare i år. Nu finns deras kläder och inredningsprylar i butiker över hela Sverige, bland annat på grund av ett stort samarbete med Hemtex.

Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet (11), Hans Nilsson (12), Carl-Johan Söder/SVT (14)

Till Uppstickarna 16-20»

Hela uppstickarlistan plats 1-25
Hela uppstickarlistan plats 26-100
Läs mer om Uppstickarna 2010