30 Sep 2010 kl: 00:00

Uppstickarna 2010 – plats 1-5

Hoppa till:
Ben Gorham
Anna Karlsson
Lina Thomsgård
Gina Dirawi
Nadir ”Red One” Khayat

1. Ben Gorham, 33, parfymkreatör och grundare, Byredo
Från proffsbasket till konstskolestudier till doftljusstöpande hemma i köket på Södermalm. För fyra år sedan startade årets Uppstickare sitt företag Byredo vars lyxdofter i dag säljs i 22 länder. Idag är han ett världsnamn inom parfymbranschen och fortsätter sitt väldoftande segertåg över hela världen i knivskarp konkurrens. Möt Ben Gorham, Sveriges första parfymkung.
Läs mer om Ben

2. Anna Karlsson, 35, lärare, Viktor rydbergs samskola
Att podcasta en lektion eller svara på elevers frågor på Facebook hör till vardagen för Anna Karlsson. Hon har nyligen kommit hem från världsfinalen av Innovative teacher awards i Sydafrika där hon korats till den tredje mest innovativa matte- och NO-läraren i hela världen. Till vardags finns hon på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm. Och som sagt på Facebook, Twitter och Msn.
Läs mer om Anna

3. Lina Thomsgård, 32, Rättviseförmedlingen
Till vardags är hon PR-konsult med egna byrån Frau, som företräder bland andra Robyn. Dessutom dj:ar hon med Chapel Hill Crew. Men den största bedriften i år ligger i hennes senaste projekt: Den ideella organisationen Rättviseförmedlingen, där vem som helst kan be om och ge tips på personer som inte är de mest typiska för sitt sammanhang, eller som är underrepresenterat i kön eller grupp. I skrivande stund har gruppen över 20 000 anhängare på Facebook.
Läs mer om Lina

4. Gina Dirawi, 19, humorbloggare. Egen show på Svt.se
Med artistnamnet Ana Gina har hon fått över sju miljoner träffar med sina videoklipp på nätet. Hon har fått Expressens Kristallen-pris för sin valbevakning och Veckorevyns Blog award. Men Gina Dirawi vill absolut inte bli komiker – utan politiker.

Vilka personer inspirerar dig?
Människor som gjort goda saker för samhället och står för det. Det kan vara olika människor. En av de som främst inspirerar mig är Martin Luther King. Överlag självständiga människor som gör sin egen grej, till exempel Blondinbella, och andra unga människor som går sin egen väg och öppnar nya möjligheter för andra människor

Vad har varit din största utmaning det senaste året?
Att ha kvar glöden och fortsätta det jag gör. Man blir ganska less på människor. Det är viktigt att inte ta åt sig så mycket av det andra människor säger, utan ha kvar motivationen och gå sin egen väg.

Hur ser dina planer ut för 2011?
Att fortsätta med showen på SVT. Det är det jag vet just nu, sedan hoppas jag att det ska utvecklas till fler samarbeten framöver, men just nu är det showen som gäller.

Vad är det uppstickigaste du gjort det senaste året?
Att jag tagit upp de frågor jag gjort och att jag skriver sådana karaktärer som jag gör. Många vågar inte ta upp sådana saker Sättet jag gör det på, med humor och att jag klär ut mig, är annorlunda.

5. Nadir ”Red One” Khayat, 37, musikproducent och delägare, Red one konvict
Den marockansk/svenska musikproducenten är antagligen ett av våra största namn inom musikproduktion sedan Max Martin – ändå är det få som ens känner till hans riktiga namn. Red One har producerat låtar tillsammans med artister som Akon, Backstreet Boys och Lady Gaga, där låten Bad romance kanske är den mest kända på senare tid. I år lanserade han dessutom, tillsammans med bland andra Peter Swartling, tjejgruppen Love generation.

Foto: Jezzica Sunmo (1, 2, 3), SVT (4)

Till Uppstickarna 6-10»

Hela Uppstickarlistan plats 1-25
Hela Uppstickarlistan plats 26-100
Läs mer om Uppstickarna 2010